Bondam betalte ikke regninger i måneder

I årets første måneder kunne Teknik- og Miljøforvaltningen under Klaus Bondams ledelse ikke betale sine regninger. Politikerne kræver omgående handling.

Foto: Scanpix

Det økonomiske kaos i Klaus Bondams Teknik- og Miljøforvaltning på Københavns Rådhus fortsætter. Berlingske Tidende har på det seneste afsløret, at forvaltningen på grund af tekniske problemer ikke var i stand til at betale sine regninger til leverandørerne de første måneder af 2009. Samtidig har flere centre under forvaltningen arbejdet med »skuffesystemer« i stedet for at bruge forvaltningens egne it-systemer til budgetplanlægning.

Afsløringerne kommer i revisionsfirmaet Deloittes gennemgang af økonomistyringen i Teknik- og Miljøforvaltningen. Blandt andet skriver Deloitte i rapporten om »skuffesystemerne«:

- De tre interviewede centre giver udtryk for, at budget­opfølgningsprocessen foregår ad-hoc præget. (…) De interviewede centre anvender således egenudviklede værktøjer – typisk Excel ark, både i forbindelse med budgetlægning og -opfølgning, skriver Deloitte.

I de første måneder af 2009 har Deloitte også konstateret, at Teknik- og Miljøforvaltningen var ude af stand til at betale regninger på grund af tekniske problemer.

- Teknik- og Miljøforvaltningen har ikke modtaget en stor del af de regninger, der har skullet betales, og dermed blev der opbygget en stor pukkel af ubetalte regninger i årets første måneder, konstaterer Deloitte.

Større problem

Men problemets omfang er tilsyneladende større. Deloitte skriver: »Flere centre peger i denne forbindelse på, at manglende rettidig betaling af regninger udgør et generelt problem for Teknik- og Miljøforvaltningen.«

Pernille Andersen, direktør for forretningsudvikling i Teknik- og Miljøforvaltningen, tager det fulde ansvar.

- Det er rigtig skidt. Det er helt klart noget, vi skal rette op på hurtigst muligt. Dem, der skulle have gjort det, har ikke gjort det, og dem, der skulle sikre, at det blev gjort, har ikke sikret det. Det har vi som direktion i sidste ende ansvaret for, og det ansvar påtager vi os, siger Pernille Andersen.

Udover den manglende betaling af regninger og »skuffesystemerne« har Deloitte også fundet såkaldte »statuskonti« i Teknik- og Miljøforvaltningen helt tilbage fra 1997, som ikke er afstemte endnu.

Deloitte er allerede bestilt til at lave en gennemgående analyse af Teknik- og Miljøforvaltningens økonomistyring til oktober. Men et politisk flertal på Københavns Rådhus og Christiansborg ønsker nu, at et eksternt revisionsfirma løbende skal holde øje med økonomistyringen i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Claus Haagen Jensen hilser det forslag velkommen, for han forudser alvorlige problemer for revisionen ved årsskiftet, da det ellers vil blive umuligt at lave en retvisende revision.

- Der skal tages fat aldeles straks. Øget overvågning af en ekstern revisor vil være betryggende for udvalgsmedlemmerne, fordi det er nødvendigt at øge kontrollen, når det går så skævt, siger han.