Børsting efter sejr: Borgerlige har fået en lærestreg

LOs formand bruger Arbejdsrettens afgørelse i sagen om 3Fs konflikt med Vejlegården til at lange ud efter især Venstre og DF.

Harald Børsting, Formand for LO Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsrettens frikendelse af 3F i Vejlegården-konflikten er et vink med en vognstang til politikere - især de borgerlige - om ikke at blande sig i forholdene på det danske arbejdsmarked og i overenskomstsystemet. Sådan lyder det fra LOs formand, Harald Børsting, i et interview med Berlingske, netop som dommen i Vejlegårdssagen er faldet. Her slog Arbejdsretten fast, at konflikten var fuld lovlig, om end nogle af 3Fs metoder gik over stregen.

- Nu har vi tre højesteretsdommeres ord for, at konflikten selvfølgelig er helt efter bogen. Jeg håber, at vi nu en gang for alle kan slå fast, at den danske model er enestående, og at politikerne ikke skal blande sig. Det gælder også de politikere, der har forsøgt at slå plat på sagen i sommer, siger han med henvisning til Venstres og DFs forslag om at indskrænke konfliktretten over for såkaldte gule overenskomster.

Han sender samtidig en hilsen til Venstres Claus Hjort Frederiksen, som senest har foreslået løntilbageholdenhed i Danmark, som tyskerne har haft det.

- Lønnen er ikke hans ansvar. Det er arbejdsmarkedets parter, og det har vi jo sådan set også fået slået fast i dag, siger Harald Børsting.

Arbejdsretten slog onsdag fast, at langt de fleste kampskridt, som 3F tog imod Vejlegården, var lovlige. Dog var det ifølge Arbejdsretten ulovligt, da 3F blokerede for renovationsmedarbejderen, så restauranten ikke kunne få kørt affald - heriblandt madrester - væk. Og det var ligeledes et skridt over konfliktstregen, da blokadevagter fra 3F via løbesedler og bannere opfordrede til boykot af Vejlegården.

Men 3F gik altså ifølge Arbejdsretten ikke nok over stregen, til at det skal have konsekvenser for forbundet.

Og 3F-formanden er klar til at fortsætte konflikten mod Vejlegården, da ejer Amin Skov med Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) i ryggen stadig har indgået overenskomst med Krifa.

- Så den del af det er for så vidt ikke overstået, siger Poul Erik Skov Christensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Harald Børsting håber, at 3F får held til at overbevise Amin Skov om, at han skal droppe KA og Krifa.

- Deres metoder går jo ud på at snylte på vores overenskomster. De har fraskrevet sig strejkeretten, og det er jo utopi at tro, at man kan forhandle sig til noget, uden at der er konsekvenser. De må da gerne være her, men vi har så også ret til at konflikte over for dem, siger LO-fomanden.