Børsaktivist efterlyser kvinder i Danske Banks ledelse

På talerstolen til Danske Banks generalforsamling kunne man høre en lang række aktionærer komme med spørgsmål til bestyrelsen, og nogle af dem gik på kvinder i lederstillinger og bestyrelsen

Nicole Andersson, formand i Best. Women, efterlyser kvinder i Danske Banks ledelse Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nicole Andersson var en af de aktionærer, man kunne høre på talerstolen. Hun var også en af de få kvinder, man kunne høre på talerstolen.

Hun er formand for Best.Women, der opkøber aktier i en række C20 selskaber for at kunne få indflydelse på kvinders rolle i de største selskaber. Således blandt andet i Danske Bank.

Foreningen har til formål at skabe fokus på at få flere kvinder i bestyrelser og topledelser i store danske virksomheder. Derfor havde formanden meget på hjerte, da Danske Bank blot har ét kvindeligt bestyrelsesmedlem og ingen kvinder i topledelsen.

På den baggrund kunne man på talerstolen i Tivoli Kongrescenter høre Nicole Andersson udtrykke utilfredshed med Danske Banks resultat på det område.

”Vi synes, at det er uacceptabelt, at store virksomheder år efter år kan slippe af sted med ikke at forbedre antallet af kvinder. Det kan og skal gøres bedre,” sagde formanden.

Ifølge Nicole Andersson er virksomhederne forpligtet til at leve op til nogle krav, og hun udtrykte også, at hun savner handling bag ordene i Danske Bank.

Således fremhævede hun, at kun 20 procent af deltagerne på Danske Banks ledelsesprogrammer er kvinder.

”Er 20 procent definitionen på lige muligheder?” spurgte Nicole Andersson og svarede selv med et rungende nej.

Konkrete forslag


Med sig under armen havde Nicole Andersson også nogle konkrete forslag til, hvad Danske Bank kan gøre for at forbedre.

Hun pegede blandt andet på, at Danske Bank skal skabe bedre rammer for kvinder, der kommer tilbage fra barsel, og en anden vigtig pointe var, at der skal ses på løngabet mellem mænd og kvinder.

Formanden indikerede blandt andet, at løngabet kan være en direkte årsag til, at kvinder ikke søger lederstillinger.

Nicole Andersson trådte ned af talerstolen med et spørgsmål til Danske Banks formand. Hun efterlyste nemlig konkrete eksempler på, hvad Danske Bank gør for at fremme kvinders rolle i bestyrelsen og ledelsen.

Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank, kvitterede for Nicole Anderssons konkrete forslag.

Han pointerede, at der i år ikke skulle findes kandidater til valg til bestyrelsen, og derfor har det ikke været aktuelt at lede efter kvindelige kandidater. Dog understregede han, at kvinder vil blive prioriteret, men at kompetencer også sættes over køn.

Desuden påpegede bestyrelsesformanden også, at det hele tiden er i fokus for Danske Bank at fokusere på, hvordan de kan få flere kvinder i bestyrelsen og ledelsen. Samtidig erkendte han dog også, at de også Danske Bank kan blive bedre på dette område.

”Det er et område, vi arbejder med og har gjort i flere år, og vi arbejder på at komme i mål,” sagde formanden.

Han erkender også vigtigheden af diversitet på en arbejdsplads og påpeger, at den er med til at forbedre arbejdskulturen og skaber værdi for virksomheden.

”Måske tilfredsstiller tempoet ikke Nicole Andersson, men jeg er overbevist om, at vi gradvist vil se flere kvinder. Det kræver en aktiv indsats og fokus, men vi arbejder på at nå i mål,” sagde formanden til Nicole Andersson.

Til slut understregede han også bankens målsætning om at have 25 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer i 2017 og understregede endnu en gang politikken om, at kompetencer sættes over køn, samt at køn blot er et hensyn i diversitet.