Børn og job kæmper om business-kvindernes gunst

Tid med børnene er vigtigst for danske karrierekvinder, viser spørgeskema-undersøgelse blandt Berlingskes Kvindepanel. Kun ganske få undlader at få børn af hensyn til karrieren.

Rebecca Wilms er selvstændig og på barsel på samme tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men karriere eller ej – tid med børnene er danske business-kvinders allerhøjeste prioritet. Hvor vigtigt og spændende jobbet end er, så er det henvist til andenpladsen, når kvinder med hjemmeboende børn skal prioritere forskellige hensyn i deres arbejds- og privatliv.

Berlingske har i en spørgeskemaundersøgelse blandt flere end 800 professionelle kvinder, som er tilknyttet Berlingskes Kvinde­panel, bedt kvinderne om at prioritere en række områder som børn, job, familie, sport og kultur. 322 har responderet, og Berlingske kan på basis af undersøgelsen tegne et unikt portræt af den danske karrierekvinde.

Børn fylder rigtig meget i business-kvindenes liv. Langt de fleste af de adspurgte kvinder har hjemmeboende børn – i gennemsnit to styk.

Kun et lille fåtal på fire pct. har undladt at få børn af hensyn til karrieren. Hver femte har dog udskudt at stifte familie af hensyn til jobbet.

Ud af det store flertal af kvinderne, som har hjemmeboende børn, nævner 76 pct. tid med børnene som meget vigtigt. »Kun« godt 60 pct. betegner tilsvarende jobbet som meget vigtigt. Familie og venner kommer ind på en tredjeprioritet, men herefter er de øvrige elementer i et moderne kvindeliv henvist til lavere prioritering. Det gælder f.eks. sport og motion, ferie, personlig pleje og kultur. I bunden ligger rengøring og vedligehold af hjemmet.

Hvordan mon mænd på tilsvarende niveau ville have have svaret?

Kai Hammerich fra Korn Ferry, en af Danmarks mest erfarne headhuntere, giver et bud: »Min generation havde nok prioriteret jobbet højst. Den unge generation af mænd vil være mere delt,« vurderer den 56-årige headhunter.

Direktør Bodil Nordestgaard Ismiris, Ledernes Hovedorganisation, er temmelig enig og vurderer, at mænd ville have svaret, ligesom kvinderne gør, nemlig at børnene er det vigtigste i deres liv:

»Men de to køn lægger nok noget forskelligt i det,« siger hun og opfordrer flere mandlige ledere til at gå foran og holde længere barselsorlov: »Lederne på de danske virksomheder skal være rollemodeller og vise, at en længere periode på fædreorlov ikke hæmmer karrieremulighederne,« siger hun.

Men hvordan håndterer kvinderne så i øvrigt karriere og familie? Det giver Berlingskes undersøgelse en række svar på:

Rengøring er noget, man betaler sig fra. Det gør to tredjedele i hvert fald. Kun hver tiende har au pair, mens hver tredje har anden hjælp i huset, mens indkøb af dagligvarer for halvdelens vedkommende klares over nettet.

Kvinderne deler hentning af børnene i institution og skole nogenlunde ligeligt med deres mænd – til trods for at kvinderne i Berlingskes undersøgelse ofte er bedre uddannet, arbejder mere og tjener flere penge end partneren. Kvinderne bruger også lidt mere tid på børnene, end deres partnere gør, og de holder væsentlig længere barselsorlov – gennemsnitlig syv-otte måneder – end deres partnere, som nøjes med omkring halvanden måned.

Men business-kvinderne holder væsentlig mindre barsel end danske kvinder i gennemsnit, som holder omkring et år.