Børn giver ikke stress

Det er en skrøne, at børn giver stress. Folk uden børn er lige så stressede som folk med børn, viser ny dansk undersøgelse.

Modelfoto: Simon Knudsen Fold sammen
Læs mere
Børnefamilierne er stressede. Sådan lyder det ofte i medierne. Men nu viser en ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed, at det ikke er børnene, men en lang arbejdsuge der især giver danskerne stress.

"Forældrene i børnefamilier er typisk mennesker mellem 30 og 50 år, så vi ville undersøge, om folk var stressede, fordi de havde børn - eller om det var fordi, de er i en alder, hvor man arbejder meget," forklarer afdelingslæge Anne-Marie Nybo Andersen fra Statens Institut for Folkesundhed om undersøgelsen.

Og undersøgelsen viste, at folk i parforhold var lige stressede om de havde børn eller ej - arbejdsugens længde stressede i højere grad.

Eksempelvis viste undersøgelsen, at ni procent af mændene med børn var stressede, hvis de arbejdede 37 timer om ugen, mens 13 procent var stressede, hvis de arbejdede over 37 timer om ugen.

For mænd uden børn var tallene stort set de samme. Otte procent var stressede, hvis de arbejdede 37 timer om ugen og 13 procent var stressede, hvis de arbejdede over 37 timer.

Både for kvinder med og uden børn gjaldt det, at 11 procent var stressede, hvis de arbejdede 37 timer om ugen, mens hele 20 procent var stressede, hvis de arbejdede mere end 37 timer.

"Det er vigtigt, at placere problemet det rigtige sted. Det er ikke børnene, der er skyld i, at mange børneforældre har stress - det er fordi de er i en alder, hvor de arbejder meget," siger Anne-Marie Nybo Andersen.

En enkelt gruppe skilte sig ud, og det var kvinder, der både have børn og en arbejdsuge over 37 timer. De er specielt udsatte. En tredjedel af disse kvinder var stressede, mens det i gennemsnit "kun" er hver ottende voksne dansker, der er stresset, skriver Ugeskrift for Læger.

Undersøgelsen er lavet blandt 6.000 danskere.