Bønder lever længere

Hårdt fysisk arbejde øger chancerne for at leve længe, viser en omfattende norsk undersøgelse. Særligt landmænd går det godt for. Vil du være slank, skal du dog satse på en aktiv fritid.

At arbejde stillesiddende i otte til ti timer om dagen burde opfattes som en sundhedsrisiko, konkluderer forskerne bag et 24-årigt studie af 50.000 norske mænd og kvinders helbred.

Ifølge undersøgelsen ser det ud til, at hårdt fysisk arbejde er godt for helbredet og får folk til at leve længere. Særligt kvinderne, skriver den norske portal forskning.no, der repræsenterer de norske forskningsinstitutioner.

”Undersøgelsen viser, at dødeligheden hos kvinder, der har haft fysisk hårdt arbejde, var 30 procent lavere end hos kvinder med stillesiddende arbejde,” siger Randi Marie Selmer fra Folkehelseinstituttet.

De tilsvarende tal for mændene var 16 procent. Det fysiske hårde arbejdes positive indflydelse på dødeligheden blandt mænd var imidlertid særlig høj blandt de, som arbejdede i de to norske regioner Sogn og Fjordane, hvor omkring 60 procent var landmænd. Det får forskerne til at konkludere, at det kan se ud som om, at særligt arbejde på en gård er godt for helbredet, skriver forskning.no.

Forskellen på dødeligheden bland folk i stillesiddende arbejde og med hårdt fysisk arbejde, får også forskerne til at sige, at ved stillesiddende arbejde bør arbejdet tilrettelægges, så der er mulighed for at træne i pauser, folk bør tænke på at bevæge sig rundt og gå eller cykle på arbejde.

Stillesiddende mænd bliver fede
Som man måske umiddelbart vil forvente, viste undersøgelsen også, at mænd med stillesiddende arbejde typisk havde større sandsynlighed for at være overvægtige end mænd med et mere aktivt arbejde. Men dette var overraskende omvendt, når det kom til kvinderne. Der kan være flere forklaringer, ifølge de norske forskere. Blandt andet kønsforskelle i arbejdsopgaver og slankekure.

Den faktor, der så ud til at have størst betydning for vægten, var imidlertid, hvor aktive folk var i fritiden, skriver forksning.no.

Kilde: forskning.no og S. Graff-Iversen, R. Selmer, M. Sørensen, S. Skurtveit, Occupational Physical Activity, Overweight, and Mortality: A follow-up Study of 47 405 Norwegian Women and Men, Research Quarterly for Exercise and Sports, vol 78, nr 3, juni 2007.