Bøf-Palle og forkærligheden for kæder

Det var en forkærlighed for kædekoncepter - og kød - der fik Palle Skov Jensen til at introducere danskerne for billige bøffer og salatbar med restaurantkæden Jensens Bøfhus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Palle Skov Jensen anede ikke noget om restaurationsdrift, da han i 1984 etablerede restaurantkæden Bøf Espana.

»Ikke andet end at jeg selv havde spist på restaurant,« lyder det tørt konstaterende fra Bøf-Palle, som han senere er blevet kendt som.

Palle Skov Jensen videre-udviklede nemlig sit Bøf Espana-koncept, der gik ud på at spise bøffer i spanske omgivelser, men som ikke rigtig hittede. I 1990 åbnede han derfor dørene for det første Jensens Bøfhus.

Læs mere: Jensen's tjener igen millioner

Her blev danskerne introduceret for en kombination af billige bøffer, salatbar og soft-ice ad libitum, og det faldt i god jord. Koncernen Jensens Food Group, der foruden restauranterne også tæller salg af spareribs og sovs til detailhandlen kom ud af 2009 med et solidt plus på bundlinjen på 20 millioner kroner.

Kæden tæller i dag 42 restauranter og bespiser årligt omkring fire millioner gæster, men sådanne tal havde Palle Skov Jensen ikke forestillet sig, da ideen til en dansk restaurantkæde meldte sig.

Inspiration fra Canada

»Jeg havde jo boet i Canada og set, hvordan man driver kædeforretning, men det kommer alligevel lidt i små skridt. Jeg havde nok ikke fra starten troet, at jeg skulle drive en kæde, men på den anden side vidste jeg også godt, at det ikke kun skulle være en enkeltstående forretning.«

I barndomshjemmet talte man nemlig forretning ved middagsbordet, for Palle Skov Jensens far havde en købmandsbutik, og det lå i kortene, at sønnen også skulle i detailretningen. Sådan blev det da også for en kort stund.

Læs også: Danskerne vil have det billigste

Efter at have taget en HH fra Niels Brock rejste Palle Skov Jensen til Canada og Tyskland, hvor han arbejdede i supermarkeder, og vel hjemme igen gik der ikke længe, før han var klar til selv at bestemme.

Han etablerede Bonus Dagligvarer, der på tre år voksede til en kæde med 14 butikker, men solgte den i begyndelsen af 1984 til Fakta-kæden. Og her tog ideen om en restaurantkæde over.

»Man ved, at man får en vis kvalitet, og man ved, hvad kæden står for, uanset om det så er i København eller i Holstebro,« siger Palle Skov Jensen, når han skal forklare magien ved kæder.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede. Kritikere i restaurationsbranchen mener absolut ikke, at Jensens Bøfhus har bidraget med noget positivt til dansk madkultur. Men det rører ikke Palle Skov Jensen.

Bøffen er mør

»De kan notorisk ikke lide kædevirksomheder. De fleste indrømmer, at bøffen er mør, men så er der som regel noget galt med sovsen eller noget i den stil. Men jeg tager det med ro. Vi har næsten fire millioner gæster om året, og de tager vel ikke fejl.«

Adspurgt om han selv er at finde på det lokale Jensens Bøfhus i Odense, hvor han bor, trækker han lidt på det.

»Jaaaaa. Altså, det gør jeg, men ikke så meget mere. Det er jo mere arbejde end afslapning for mig, når jeg er på et af bøfhusene.«

Læs også: Noma står i stampe

Den 56-årige iværksætter fik for få år siden Ridderkorset, hvilket ellers er noget af en sjældenhed blandt erhvervsfolk, og det udløste kritik og anklager om, at det udelukkende var en vennetjeneste fra jagtkammeraten og daværende vicestatsminister Bendt Bendtsen.

»Det var en mærkelig hetz, for jeg ved, at der var andre, der også overvejede at indstille mig. Ikke for mit arbejde med restauranten, men for mit arbejde med Odense Zoo og Odense Skyttelaug,« siger Palle Skov Jensen.

Han trådte i 2008 tilbage som direktør for både restaurantkæden og Jensen Foods-fabrikken.

»Virksomheden havde nået en størrelse, hvor jeg syntes, det var bedst at få direktører ind. De kører det i hverdagene, og det gør de fint, så jeg synes ikke, der var nogen grund til, at jeg skulle blive der,« siger Palle Skov Jensen, der dog er fortsat som formand og godt tilfreds med den fordeling.

»Der er mange dagligdagsproblemer i sådan en virksomhed, og dem har det bestemt ikke været svært at give slip på. Jeg har det privilegium, at jeg kommer ind og bidrager til den overordnede strategi, og det er jeg egentlig meget tilfreds med.«