Bliver han den næste Mærsk-formand?

Niels Jacobsen, der er formand for legetøjsgiganten Lego, er ikke den mest synlige erhvervsmand i Danmark, men han er blandt de dygtigste og mest respekterede, og blandt dem, der færdes i erhvervslivets inderkredse, er ingen i tvivl om hans værdi. De kompetencer sikrede ham torsdag aften udnævnelsen til årets bestyrelsesformand 2013 – en prisoverrækkelse arrangeret af PwC – hvor en ydmyg vinder modtog hæderen. Foto: Claus Bech
Læs mere
Fold sammen
Det ligger ikke lige for at sætte ordet rebel på personen Niels Jacobsen. Ikke desto mindre har han sine rebelske sider, konservativ rebel, hvis en sådan konstellation findes. Topchef, bestyrelsesformand og godsejer. En af de helt tunge drenge i dansk erhvervsliv, kendt og respekteret på de indre linjer i den øverste elite i Big Business, men ukendt i den brede offentlighed. Og sådan har han det egentlig bedst.

Niels Jacobsen er ikke typen, der deltager i den offentlige debat. Han er ikke den provokerende, konfronterende type, men tag ikke fejl: Det er en mand, der har sine egne meninger og holdningers mod.

Nu er han så valgt som årets bestyrelsesformand i Danmark og går dermed videre til den nordiske finale i 2014 som årets bestyrelsesformand i hele Norden. Se i øvrigt artikel i Berlingske Business Magasin under overskriften »Jeg tror ikke på skabeloner.« Årets bestyrelsesnavn følger dermed i hælene på de senere års vindere, Lars Nørby Johansen, Michael Pram Rasmussen og Povl Krogsgaard-Larsen.

Niels Jacobsen bliver årets bestyrelsesformand for sit formandskab i Lego. Den fremadbuldrende pengemaskine i Billund, der ejes af familien Kirk Kristiansen. Her har han været formand siden 2008, og selv om det er den daglige ledelse i Billund med topchefen Jørgen Vig Knudstorp i spidsen, der udadtil står som personificeringen af Legos enorme succes i disse år, så sidder der altså en formand i toppen, som skal skabe rammerne for den daglige ledelse og være bindeleddet til ejerfamilien. Det bindeled hedder Niels Jacobsen, og det virker åbenbart.

Til daglig er Niels Jacobsen koncernchef i høreapparatvirksomheden William Demant Holding (Oticon), og nå ja, så har han også en lille nebengeschæft som bestyrelsesmedlem i A.P. Møller - Mærsk. Faktisk er han næstformand i Mærsk-gruppen, ligeledes en tidskrævende post. I en stille stund kan man undre sig over og såmænd også tvivle på, om en koncernchef kan gabe over så meget. Foreløbig synes det dog at virke for Niels Jacobsen. Der er styr på de forretninger, hvor han er involveret.

Og så til det rebelske. I disse år lægges der en række anbefalinger ned over det at drive god selskabsledelse, der etableres udvalg og komiteer i bestyrelserne, der er search-firmaer på sidelinjen, rådgivere en masse, der er markant stigende fokus på arbejdet i bestyrelsen og da især fokus på formandsrollen. Her passer Niels Jacobsen ikke helt ind. Han er af den gamle type. Han står solidt på sine ben, og lader sig næppe blæse omkuld, skulle der komme et vindpust. Det rebelske består i, at han ikke er slave af den nye, ferniserede, glatbarberede måde at drive bestyrelsesarbejde på. Jo-jo, det er fint nok med alle de nye værktøjer, men man må dæleme ikke blive slave af dem for at tækkes omverdenen. Intuition og egen vurdering må der ikke gives køb på.

Faren for Niels Jacobsen kan dog være, at han trods det solide bestyrelsesarbejde ikke opfanger de nye signaler, der bider sig fast som så markante tendenser, at det påvirker det miljø, som erhvervsvirksomhederne skal arbejde i fremover. Hans stil passer næppe til vilde, innovative opstartsvirksomheder. Hans styrke er økonomi, styring og kontinuitet i det bestående erhvervsliv. Nogle vil kalde det en konservativ ledelsesstil.

Men heldigvis er der mange forskellige roller i erhvervslivet at byde ind på. Niels Jacobsen er en del af det meget veletablerede erhvervsliv, og han står som garant og forkæmper for at holde så mange arbejdspladser på dansk jord som overhovedet muligt. Selvfølgelig under forudsætning af økonomisk ansvarlighed.

Som næstformand i A.P. Møller - Mærsk glider han ind som formand, hvis den nuværende formand Michael Pram Rasmussen måtte få forfald.

Og lige nu er han i øvrigt også favoritkandidaten til formandsposten, hvis Pram Rasmussen på et tidspunkt mener, at han har udstået sin værnepligt i Mærsk-universet.

I så fald må Niels Jacobsen dog affinde sig med at skulle smide den anonyme formandskappe.