Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Det ideelle er, at alle tre faktorer er på plads. At kandidaten har rigtige lederfærdigheder, de rigtige expatriate skills og den rette erfaring.« Opskriften på, hvad der skal til, for at være i spil til et lederjob i en multinational virksomhed, er Poul Pedersens. Han er stifter af executive search-firmaet Pedersen & Partners, som har specialiseret sig i at finde ledere til virksomheder i udviklingslande. Hovedmarkederne er Østeuropa, Afrika, Mellemøsten og Indien. Og ifølge ham, er der et væld af gode karrieremuligheder for danske ledere i udlandet netop nu.
Vant til internationale kolleger
»Markedet er begyndt at gå op igen. Virksomhederne er gået i gang med atter at åbne nye lande og åbne virksomheder. Det begyndte allerede i sommeren 2009, og siden har udviklingen været positiv,« fortæller Poul Pedersen. De danske ledere klarer sig godt i konkurrencen mod kandidater fra andre lande, fortæller han. Formentlig fordi de er vant til at samarbejde med folk fra mange forskellige lande. Danmark er nemlig et lille land, og det fører ofte til, at danskere arbejder sammen med mennesker af en anden nationalitet, mens en franskmand eller polak kan gå igennem et helt arbejdsliv uden at skulle arbejde sammen med andre end deres egne landsmænd, vurderer Poul Pedersen. Men skal man gøre karriere som topchef i udlandet, kræver det særlige kompetencer. »Det er klart, at de faglige kompetencer som leder skal være på plads, ligesom de skal, hvis du søger en lederstilling herhjemme. Så uanset om du udfører dit job i Indien eller Nairobi, skal du kunne gøre dit job godt,« siger Poul Pedersen.Desuden kræver det, hvad Poul Pedsersen kalder »expatriate skills«, der kan oversættes til hvor godt kandidaten vurderer at kunne begå sig som udstationeret: Taler han eksempelvis det lokale sprog, og fungerer han i et samfund med en religion og en kultur, der er anderledes end derhjemme? »Er han sådan en, der kommer ind og siger, at på dette her kontor skal vi kun spise spegepølse, duer det nok ikke at tage til et muslimsk land,« forklarer Poul Pedersen, der uddyber, at expatriate skills også handler om, hvorvidt kandidaten har kone og børn, der skal flytte med, eller om vedkommende er single og derfor frit kan tage afsted.
Erfaring er altafgørende
Helt afgørende for at komme på headhunterens liste over mulige kandidater, er erfaring med at bo og arbejde i udlandet. »Når der allerede er mange, der har den erfaring, hvorfor skulle man så løbe den risiko, at kandidaten ikke kan lide det?« siger Poul Pedersen.Er man uerfaren, er det en god idé at begynde med en udstationering i Europa. Kan man ikke få erfaringen igennem det job, man allerede har, og er man fast besluttet på at gøre karriere i det store udland, anbefaler han, at man tager skridtet på egen hånd. »Vil du eksempelvis have et job i Kina, kan du flytte dertil, lære sproget, få nogle kontakter og i det hele taget være der nede. Det kan godt være, at du ikke får et superjob fra begyndelsen, men du kommer i gang, og efter et år, måske, vil du have en god chance for at lande et job som direktør i et stort kinesisk firma,« siger Poul Pedersen, der selv har boet i Prag i snart to årtier, sammen med hans tjekkiske hustru.