Bliv lige så effektiv som topchefen

Der er stor forskel på, hvordan topcheferne agerer i hverdagen. Ny bog afslører de kendtes arbejdsvaner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DR-boss Kenneth Plummer besvarer sine e-mails, når børnene er lagt i seng, og Don Ø når ALT på sin liste, inden han går hjem.

Det er nogle af de oplysninger som man kan læse i en ny bog, der prøver at besvare spørgsmålet, som de fleste moderne mennesker med en proppet indbakke stiller sig selv: Hvordan bliver jeg mere effektiv på jobbet?

I bogen, der udkommer i dag, giver 12 succesfulde danskere om ikke svaret, så i hvert fald detaljerne om deres egne arbejdsvaner. Forfatteren Jens Islin er ingen ny managementguru, men en salgschef, der selv undrede sig over, hvordan andre gjorde.

"Der er de her mennesker, som vi ser op til. Men jeg ville helt ned i detaljerne og spørge dem: Hvad gør du, når du modtager en e-mail? Hvornår forbereder du dig?Jeg opdagede, at de langt fra er supermænd, men at de også står over for de samme problemer i arbejdsdagen, som du og jeg," siger han.

Struktureret - og det modsatteSvarene er til tider banale, andre gange overraskende. Jens Ilsin erkender, at den røde tråd ikke altid er så tydelig.

Nogle topchefer er meget strukturerede, eksempelvis Lisbeth Knudsen, koncernchef for Berlingske Media, der markerer alle sine modtagne mails med flag i forskelige farver alt efter, hvad hun skal gøre med dem.

I den anden ende af spektret er Irmas Alfred Josefsen, der går rundt med en stak papirer, som han noterer på og derefter stikker i tasken. Efterfølgende skriver hans sekretær dem ren.

"Umiddelbart virker det ikke som et særligt strukturet arbejdssystem. Men det virker for ham," fortæller Jens Islin.

Alle de adspurgte topchefer havde dog det til fælles, at de programsatte åndehuller, hvor de lukkede ned og afsatte tid til at være sammen med familien. Til gengæld bruger de søndag aften eller et lignende tidspunkt til at forberede ugen.

"De kommer ikke blot ind mandag og tænker: Nå hvad skal jeg så lave i dag," siger han.

Lægger ekstra tid indI bogen kan man også læse, at Kenneth Plummer tit spadserer rundt i DR-byen og gør meget ud at komme til fredagsbarer og den slags, mens politidirektør Hanne Bech Hansen foretrækker, at folk kommer til hende.

Hun er nemlig træt af at fare vild på Politigården. Men hvad kan vi almindelige lønslaver bruge kigget ind i chefernes to do-liste til?

"Det har været lærerigt at opdage at alle dem, vi ser i medierne og måske sætter op på en piedestal, også er mennesker. De er ikke supermænd. De skal forholde sig til de samme ting, som vi skal på vores job. Vi skal forberede os til et møde eller besvare en masse e-mails," siger Jens Islin og tilbyder endnu et trick fra topcheferes hverdag.

"De fleste af cheferne husker at lægge lidt ekstra tid ind. På den måde bliver de ikke så stresset, når der dukker noget op. Lykketoft ved for eksempel at det tager ham to timer at skrive en kronik. Men han sætter tre timer af. Fordi han ved, at han bliver afbrudt."

- Urban