Bliv bedre til dit arbejde: Tal pænt om dig selv og indtag magtposituren

Snak pænt til dig selv, og gør det til en vane - det gør dig bedre til at præstere og dit arbejde.

Et studie fra 2010 lavet af bl.a. den velanskrevne Harvardforsker Amy Cuddy, viser, at den måde, du står og bruger dine krops lange lemmer, også påvirker. Det kalder Amy Cuddy for power posture – altså magtpositurer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bob O'Connor
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vidste du, at hvis du taler positivt til dig selv, styrker det din opfattelse af dig selv, og det betyder, at du bliver meget bedre til dit arbejde?

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som det respekterede tidsskrift Frontiers in Psychology står bag. De har fået 44.742 frivillige i alderen 16 til 19 år til at spille et online spil. Og imens de spillede skulle de først tale pænt til sig selv og sige; jeg slår min rekord næste gang. Anden gang de spillede, skulle de frivillige forestille sig, at de klarede spillet succesfuldt. Tredje og sidste gang skulle de planlægge, hvordan de opnår det ønskede resultet.

Undersøgelsen viser, at du opnår de bedste resultater, når du snakker positivt til dig selv f.eks. ved at sige, det her kan jeg gøre meget bedre. Positive tanker og dermed en styrket selvopfattelse er karrierecoach Birgitte Baddagaard helt enig i har en effekt på din præstation. Du bliver simpelthen, hvad du tænker.

»Vi ved, at positiv psykologi har en dokumenteret effekt. Hvis du har et positivt udgangspunkt, stråler det ud af dig på en helt anden måde. Ved at tale pænt til sig selv, præsterer man bedre og man har lettere ved at opnå succes,« siger hun.

Dog understreger Birgitte Baadegaard, at det ikke er en mirakelkur.

Du sender også signaler med kroppen

Tanker er én side af sagen. Et studie fra 2010 lavet af bl.a. den velanskrevne Harvardforsker Amy Cuddy, viser, at den måde, du står og bruger dine krops lange lemmer, også påvirker. Det kalder Amy Cuddy for power posture – altså magtpositurer. Hun har været forbi TED Talks og fortælle om magtpositurer. Den video er blevet set mere end ti mio. gange på Youtube.

En magtpositur er, når du står med ret ryg, lidt mellemrum mellem benene og hænderne placeret i siden. Ved at stå eller sidde på en bestemt måde kan du styrke din performance og påvirke, hvordan dine omgivelser ser dig.

»For eksempel udskiller du efter at have stået eller siddet i en powerpositur mindre af stresshormonet Cortisol og mere testosteron – sidstnævnte er et hormon, der giver os mere risikovillighed og handleorientering,« forklarer Birgitte Baadegaard.

Husk det, når du skal til jobsamtale, møde eller eksamen. Men vær opmærksom på, at det ikke er alle situationer, som kan håndtere en magtpositur under hele seancen.

»Til gengæld er det blevet bevist, at det er en rigtig god ide at stille sig i en powerpositur, før man skal præstere til en jobsamtale, en eksamen eller andet. Helt nøjagtig i to minutter - så er effekten optimal,« siger hun.

Dine omgivelser opfatter dig kort sagt mere stærk og positiv, hvis du både tænker positivt om dig selv og udstråler selvsikkerhed gennem dit kropssprog. Og det kan du endda selv gøre noget for at udstråle, også selv om du ikke føler dig kampklar til at starte med.

Så ret ryggen, klap dig selv på skulderen og giv dig selv en peptalk, næste gang du står overfor en opgave.