Blev træt af trygt job - nu er han iværksætter

Mogens Dahl sprang fra et godt job i musikverdenen og etablerede egen koncertsal. Offentligt bøvl og opmuntringer fra hans selvstændige kæreste gjorde udslaget.

Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fem år siden tog Mogens Dahl springet fra sikre, attraktive job som universitetslektor i musik og syngemester ved Den Jyske Opera i Aarhus og blev selvstændig med »Mogens Dahl Koncertsal« - blandt andet for at undgå det bureaukrati, han havde sværere og sværere ved at leve med.

- Mange i musikverdenen og DR har reelt en pseudotryghed og bruger meget tid på politisk spil og på at rapportere tilbage om de bevillinger, de har fået. I min nye tilværelse sætter jeg stor pris på, at beslutninger hurtigt kan effektueres. Hvis vi taler om, at vi gerne vil have besøg af nogle bestemte kunstnere, kan vi tage telefonen med det samme. På operaen tog alting lang, lang tid, siger Mogens Dahl.

Ingen offentlig støtte

Fra dag ét holdt han fast i at undgå en anden bureaukratisk svøbe i form af offentlige tilskud, der ellers er så udbredte i den klassiske musikverden.

- Dét ville jeg ikke fedtes ind i. Jeg ville ikke længere være afhængig af, at eksempelvis politikere skiftede holdning. Til gengæld har jeg et godt samarbejde med en række private fonde, og jeg er blevet positivt overrasket over, hvor kulturelt engagerede mange erhvervsfolk er. Faktisk lever det kulturelle miljø jo i en slags glasklokke.

Mogens Dahl er glad for, at han kastede sig ud i tilværelsen som selvstændig, og fremhæver selv inspirationen og opmuntringerne fra sin kæreste.

- Hvis ikke jeg havde mødt Jette, så havde jeg ikke siddet her i dag.

Kæresten med det afgørende skub er Jette Egelund, ejerleder i familiefirmaet VIPP, kendt for skraldespandene med vippepedal.

Læs også på evb.dk: 

Musikbranchen sælger ud

Kjeld og Hilda fordobler overskuddet

Rock-ikon i strid med skat

Kulisse i Olsen-banden

Mogens Dahl solgte villaen i Aarhus, flyttede over til sin Jette i København og fandt nogle 100 år gamle bygninger på Islands Brygge i en af de gader, hvor man hvert øjeblik venter at se Olsen-banden komme drønende rundt om hjørnet. Det, som efter renovering og ombygning for millioner er et funklende flot koncert- og konferencested, var for fem år siden en af storbyens tidslommer, et miniklondyke med autoværksted og småindustri i gamle stalde og garager.

Med Mogens Dahls mange år i musikverdenen tiltrak koncertsalen hurtigt både danske og internationale topnavne, blandt andre cellisten Andreas Brantelid, barytonen Bo Boje Skovhus, sopranen Barbara Bonney og Tokyo-strygekvartetten.

Landets kulturredaktioner lagde også mærke til den musikalske iværksætter, og hovedstadens klassiske musikpublikum blev vænnet til at lægge vejen forbi den gamle stald med plads til et publikum på 200-300. Alligevel var økonomien sløj.

- Jeg måtte hurtigt indse, at det ikke var nok med musikken, og derfor begyndte vi at leje lokalerne ud til konferencer og firmaer. Vi går efter dem, som sætter pris på en speciel oplevelse. Normalt sætter jeg mig ind og spiller på flyglet under frokosten, siger Mogens Dahl.

Udvidet forretning

Efterhånden går også konferencedelen fint med kunder som Novo Nordisk, konsulenthuset McKinsey og adskillige ministerier. Mange kunder er begyndt at komme igen med nye arrangementer - og bestiller måske også billetter til koncerterne. Senere er partituret udvidet med blandt andet sang- og foredragsaftener med kendte danskere fra politik, medier, erhverv og kultur.

Sidste år nåede omsætningen ni-en-halv million kroner med sort bundlinje. Undervejs har Mogens Dahl lært en del.

- Det var en helt ny metier for mig at lægge budgetter og lede personale og især at udvælge de rigtige mennesker. Jeg står tidligt op om morgenen og er her mange timer i løbet af ugen.

Der bliver plads til en lille smule musik ved siden af, eksempelvis som leder og dirigent af Mogens Dahl Kammerkor, der optræder i koncertsalen og udgiver cd’er.

- Jeg har for lidt tid til musikken, men det har været en præmis de første år. Jeg er ved at ansætte en salgschef, og planen er, at stedet kan køre mere af sig selv, så jeg kan trække mig lidt tilbage og bruge mere tid på musikken.

Fakta om Mogens Dahl Koncertsal

Beliggende på Islands Brygge i København.

Grundlagt i 2006, i gang med tiende sæson.

Investeret otte-ni millioner i ombygning og fem millioner i inventar.

Etableret som personligt ejet virksomhed.

Ved at blive omdannet til aktieselskab.

2010: Omsætning på 9,5 millioner kroner og overskud.

2011-mål: Omsætning på 11 millioner og nyt overskud.

Seks fastansatte samt en række løst ansatte.

www.mogensdahl.dk