BlackRock vil have svar på kvindemangel i bestyrelser

Verdens største kapitalfond BlackRock vil stille de største amerikanske virksomheder i sin portefølje til regnskab for den lave andel af kvinder i bestyrelsen.

FILE PHOTO: The BlackRock logo is seen at the BlackRock Japan headquarters in Tokyo, Japan, October 20, 2016. REUTERS/Toru Hanai/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai

BlackRock skrev for nylig rundt til en række af de allerstørste børsnoterede selskaber i USA for at bede om en forklaring. Modtagerne af brevet er virksomheder med mindre end to kvinder i bestyrelsen, og BlackRock vil gerne vide, hvordan den kønssammensætning flugter med virksomhedens langsigtede strategier, og hvad virksomhederne gør for at øge diversiteten i bestyrelsen, altså få flere kvinder om bord.

Ifølge Bloombergs optælling har alt 367 virksomheder modtaget brevet. Det er det antal virksomheder i Russell 1000-indexet, som har mindre end to kvinder i bestyrelsen. Russell 1000-indekset tæller de 1000 største amerikanske virksomheder målt på markedsværdi.

I brevet, som Bloomberg citerer, skriver BlackRock blandt andet:

»Uden hensyn til virksomhedens branche, beliggenhed eller størrelse mener vi, at manglen på diversitet i bestyrelsen underminerer dens evne til at tage effektive strategiske beslutninger.«

I brevet påpeger BlackRock også, at en divers bestyrelse hjælper virksomheder med at tiltrække og fastholde ansatte.

BlackRock har samtidig her i februar opdateret sine guidelines for sine amerikanske porteføljeselskaber: »Vi vil normalt forvente at se mindst to kvinder i hver bestyrelse.«

BlackRock har ved en tidligere lejlighed fortalt, at kapitalfonden i forbindelse med sidste års generalforsamlinger afholdt i andet kvartal 2017 bakkede op om otte ud af ni aktionæreres forslag om diversitet i bestyrelsen, men at den også i fem tilfælde havde stemt imod bestyrelsesmedlemmer i nomineringskomitéen for at »have svigtet at adressere investorers interesse« for emnet, skriver Bloomberg.

Kvindemanglen i bestyrelser for børsnoterede danske virksomheder er i øvrigt stort set den samme som i de største børsnoterede amerikanske selskaber. En kortlægning foretaget af bestyrelsesnetværket Board Network sidste år viste, at 35 pct. af selskaberne noteret på fondsbørsen ikke har nogen generalforsamlingsvalgte kvinder i bestyrelsen. Det samme gælder en række store unoterede ­danske selskaber.