Billigt at handle aktier

Prisen for at handle aktier – kurtagen – er på få år konkurreret ned til en brøkdel af tidligere tiders urimeligt høje niveau. Det giver private investorer langt større muligheder.

Danske Markets forudser, at aktierne kommer under pres i den nærmeste fremtid. Her et foto fra børsen i Frankfurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO VEDDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at betale mere end 0,1 procent i kurtage, dog mindst 29 kr., når man handler danske aktier. Det er det generelle niveau, og det er en konsekvens af en effektiv konkurrence i de seneste fem år. De, der bliver præsenteret for højere priser, har masser af muligheder for at skifte til en billigere udbyder. Går vi omkring fem år tilbage, var en kurtagesats på 0,5 procent ganske almindelig, og minimumsbeløbet var mange steder fra 70-100 kr. for en handel. Udviklingen siden da er ene og alene drevet af en række nye aktører på markedet, for det var bestemt ikke de gamle kendte pengeinstitutters initiativ at få reduceret de enorme handelsomkostninger. Aktører som Nordnet, E-Trade og bl.a. Saxo Bank har været i front med lavere priser. De gamle banker, herunder Danske Bank og Nordea, måtte følge trop, da de nye aktører gnavede sig grådigt ind på et marked, de før havde haft for sig selv. "Omkostningerne er heldigvis faldet. Situationen er i dag, at kurtagesatserne er beskedne og depoterne gratis. Det betyder, at det nu ikke mere er handelsomkostningerne, der styrer, hvor store beløb man skal investere for, men derimod spredningshensyn," siger finansrådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg. Brugerundersøgelse: Udviklingen understreges af konklusionerne i Dansk Aktionærforenings årlige kåringer af bedste børsmægler. Går vi bare nogle få år tilbage, så scorede børsmæglerne dårligt netop på punktet kurtage. Det er ikke tilfældet mere. I den seneste kåring fra i år indtager Nordnet Bank, E-Trade Bank og Eik Bank (tidligere Skandiabanken) de tre bedste pladser på kurtage. Pointskalaen er fra -2 til 2, og alle de tre nævnte scorer på punktet kurtage for danske aktier mellem 1,18 og 1,29. Det betyder, at kunderne er ganske godt tilfredse med kurtagesatserne for handel med danske aktier. Tilfredsheden er væsentligt mindre, når det gælder handel med udenlandske aktier. Her er der noget større spredning på, hvor meget man betaler, afhængig af det enkelte marked. Her kommer minimumsbeløbet typisk til at gælde, og på de fleste markeder udgør det 70-100 kr. pr. handel hos de billigste. Her ligger E-Trade bedst, men den tildelte karakter på 0,77 er betydeligt lavere end karakteren for danske aktier.

Læs hele artiklen i Berlingske Nyhedsmagasin 1. oktober.