Bill Gates vippet af de riges trone

Bill Gates er blevet vippet af førstepladsen på Fortunes liste over verdens rigeste. Mexicaneren Carlos Slim, der beskyldes for at være en af årsagene til Mexicos ineffektive økonomi, har taget over.

Den mexicanske rigmand Carlos Slim Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Microsoft-ejer Bill Gates kan ikke længere kalde sig verdens rigeste mand. Han må se sig slået af den 67-årige mexicaner Carlos Slim. Finansmagasinet Fortune har opgjort Slims formue til at være på 59 milliarder dollar, mens Bill Gates formue estimeres til at være på 58 milliarder dollar.

Bill Gates sælger i øjeblikket ud af sin største kilde til rigdom – Microsoft-aktierne – for at finansiere sin fond, mens Carlos Slim skovler penge ind som aldrig før, og alene i år er hans formue steget med 12 milliarder dollar, skriver Fortune.

Carlos Slim er uddannet ingeniør, men startede i 1960’erne et investeringsfirma. I dag er det primært Carlos Slims tre sønner, der driver familiens forretninger, som spænder vidt. Slims virksomheder udgør en tredjedel af værdien på det mexicanske aktiemarked. For eksempel ejer han teleselskabet Teléfonos de México, der kontrollerer 92 procent af Mexicos telefonlinier, og når mexicanerne kører bil eller drikker kaffe, støtter de også Carlos Slims førsteplads på Fortune-listen.

Den amerikanske juraprofessor George W. Grayson bruger udtrykket ”Slimlandia” til at beskrive, hvor stor indflydelse Carlos Slims virksomheder har i Mexico. Slim får alt andet end rosende ord med på vejen fra Grayson.

”Slim er en ud af et dusin fede katte i Mexico, som undergraver landets vækst, fordi de står bag monopol-forretninger. Den mexicanske økonomi er utrolig ineffektiv, og den mister sin konkurrenceevne over for andre lande på grund af folk som Slim,” siger George Grayson blandt andet til Fortune.

Desuden mener han, at Carlos Slim har formået at tjene sine mange milliarder på grund af gode forbindelser til mexicanske politikere.