Bestyrelseskarrieren der skred ud i olien

Det er sidste omgang for Niels Henrik Jensen, der efter års tilløb er tæt på at lukke ØK endeligt ned. Torsdag præsenterer han sit sidste ØK-årsregnskab.

Niels Henrik Jensen har været topchef i ØK siden 2006. Foto: Dennis Lehmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke lige den slutning på en ellers lang og ganske pæn karriere i dansk erhvervsliv, den snart 61-årige Niels Henrik Jensen havde håbet på.

Planen var ellers klar. Mere end 30 år i ØK skulle rundes af med en stribe bestyrelsesposter, gerne som formand.

Men skæbnen ville, at den første post han hev i land, var formandsposten i oliehandelsselskabet OW Bunker, der dengang for et år siden var på vej til at blive børsnoteret. På det tidspunkt så OW Bunker interessant ud, og det blev set som en interessant post i et fremadstormende selskab og en fjer i hatten for Niels Henrik Jensen.

Men noget gik som bekendt helt, helt galt i OW Bunker. Og i dag ærgrer han sig nok over, at han tog lige den post.

OW Bunker-skandalen kommer – uanset hvordan de kommende retssager falder ud – til at definere Niels Henrik Jensens eftermæle. Det er måske uretfærdigt, men det er svært at se, at der er flere store bestyrelsesposter i pipelinen til Niels Henrik Jensen.

OW Bunker vil for mange overskygge hans tid i ØK, hvor han nok har været en smule anonym, men hvor han også i en periode leverede gode afkast til aktionærerne.

Men nu er det snart slut. Fredag præsenterer han for sidste gang årsregnskab i ØK, der ligesom hans bestyrelseskarriere synger på sidste vers.

Bestyrelsen varslede hans afgang fra ØK i august sidste år, og der skal ikke findes en afløser som ØK-direktør.

Før OW Bunker var Niels Henrik Jensen, der er uddannet jurist, kendt som en ordentlig og aktionærorienteret direktør. Trods sin lidt tørre og næsten aristokratiske fremtoning er han ikke uden humor.

Niels Henrik Jensen var med i direktionen, da ØK solgte sin vigtigste forretning fra, modermælkserstatningsfirmaet EAC Nutrition, for ni mia. kr. i 2005. De otte mia. kr. blev sendt tilbage til aktionærerne i form af jumboudbytte og aktietilbagekøb.

Herefter blev han øverste direktør i ØK med den bundne opgave at sælge resten af det, der engang var Danmarks største virksomhed, fra. Han kæmpede med at skabe en ny identitet for det skrumpende selskab, men virkeligheden overhalede ham undervejs.