Bestyrelsesformanden der sagde fra

Thomas Hartwig, indtil maj 2009 bestyrelsesformand i Færch Holding, har givet Lone Færchs modstandere ny ammunition ved at undsige hende i striden om tobaksmilliarderne.

Færch Holdings tidligere bestyrelsesformand, Thomas Hartwig, har haft et vist hyr med corporate governance-spørgsmål i selskabet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da striden mellem de to grene i Færch-familien blussede op i 2007, stod bestyrelsesformanden i tobakskoncernen Færch Holding tilsyneladende last og brast med sin adm. direktør, Lone Færch, som også er en af de fire A-aktionærer i selskabet. Da Lone Færchs grandtante, Tineke Færchs rådgivere angreb ledelsen i Færch Holding, forsvarede Thomas Hartwig loyalt sin direktørs dispositioner og bidrog til at afværge mindretalsaktionærernes angreb. – Indtil det gik op for ham, at han havde været fejlinformeret i en sag om betaling af A-aktionærernes private skatterådgivning.

I går undsagde han så Lone Færch i Berlingske Business. En handling, som CBS-professor Caspar Rose betegnede som forventelig, men som det tunge erhvervs-Danmark måske vil løfte et øjenbryn over.

Der er næppe tvivl om, at Thomas Hartwigs offentlige kritik af Lone Færch har kos­tet ham en del overvejelser, efter at han gennem fem år har bestridt den udfordrende opgave, det er at være udefra kommende bestyrelsesformand for en familievirksomhed, hvor familien er oppe at toppes.

Headhuntet


Med til forståelsen af, at Hartwig går offentligt ud med sin kritik, hører, at det var Tineke Færchs afdøde mand, Stener Færch, der pegede på Hartwig som ny bestyrelsesformand i Færch Holding i 2005 kort før sin død.

Måske har hensynet til den 78-årige enke puffet til Hartwigs skridt. Det var i hvert fald – hævder Tineke søn Erik Stener Færch – Thomas Hartwig, der under en frokost med Erik i september 2009 ledte mindretalsaktionærerne på sporet af, at Lone Færch havde givet forkerte oplysninger til Færch Holdings generalforsamling.

Selv er Hartwig tilbageholdende med sådanne insideroplysninger og ønsker ikke at bidrage til dette portræt.

At Hartwig og Lone Færch ikke altid har været hjertevenner, er en offentlig hemmelighed i familien. Thomas Hartwig har fra tid til anden måttet minde om, at han var alle aktionærers bestyrelsesformand – ikke kun A-aktionærernes.

Hartwig har heller ikke altid været glad for, at nogle af A-aktionærerne privat brugte Færch Holdings advokater og revisorer. Distancen mellem Lone Færch og Thomas Hartwig blev senest illustreret af den noget kølige afsked, hun tog med ham på hans sidste generalforsamling i Færch Holding i foråret 2009.

På officersskole


Thomas Hartwig har imidlertid masser af erhvervserfaring at tære på. Fra uddannelsen som officer ved Hærens Officersskole er hans karriere gået igennem ledelsesposter hos IBM, Toyota, Illum’s og konsulenthuset Accenture, som han forlod i 2003, »efter have arbejdet som et svin«, som en af Accenture-folkene udtrykte det ved hans afskedsreception. Siden har han ernæret sig som investor og professionelt bestyrelsesmedlem, hvor formandsjobbet i Færch Holding hørte til hans tungeste.

Thomas Hartwig har siden 2004 været formand for den børsnoterede IT-konsulent Maconomy, som var stærkt kriseramt, da han kom til. Nu ser det ud til, at udviklingen i selskabet er vendt med en række nye store ordrer.

Fra 2007 har Hartwig også siddet i bestyrelsen i det forholdsvis nye finanshus, Atrium Partners, hvor han er i selskab med nogle af dansk erhvervslivs tungeste og mest internationale profiler, nemlig IT-guruen Ib Kunøe, den tidligere Mærsk-mand, Karsten Borch og Per Møller, som er formand for Højgaard Holding og tidligere adm. direktør i Superfos.

Når Thomas Hartwig ikke er optaget af sine bestyrelseshverv, bruger han tiden til at gå på jagt samt dyrke sin interesse for historie og filosofi.