Bestyrelsesdronning: Skandinaviske bestyrelser er for passive

Bestyrelserne i mange skandinaviske virksomheder lever et alt for tilbagetrukket liv, og virksomhederne går dermed glip af værdiskabende input. Det mener en af Danmarks helt tunge internationale erhvervsprofiler, Lone Fønss Schrøder.

Lone Fønss Schrøder er den dansker med flest tunge internationale bestyrelses poster, bl.a. i Volvo, norske Aker og Svenska Handelsbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som mangeårigt bestyrelsesmedlem i en række af Skandinaviens største koncerner har Lone Fønss Schrøder et enestående kendskab til bestyrelsens rolle i regionens store virksomheder. Hun mener, at der er masser af brugbare kompetencer i bestyrelseslokalerne, men ofte kommer de ikke i spil. Bestyrelserne er nemlig ikke tilstrækkelig aktive i strategiudvikligen, lyder meldingen.

I øjeblikket er hun bl.a. bestyrelsesmedlem i kinesisk-ejede Volvo og de svenske giganter Svenska Handelsbanken og Vattenfall. Dertil kommer to norske poster i Aker ASA og Aker Solution og en dansk bestyrelsespost i NKT. Med den portefølje er hun er den dansker, der har suverænt flest tunge udenlandske bestyrelsesposter.

Berlingske Nyhedsmagasin møder Lone Fønss Schrøder på Hotel D’angleterre midt i et travlt program med revisionskomitemøder i den svenske energigigant Vattenfall og den norske industrikoncern Aker. Hun er vant til en stram tidsplan, og hun leverer sine budskaber kortfattet og koncentreret.

”Karikaturbilledet i skandinavisk erhvervsliv er, at ledelsen opfatter et godt bestyrelsesmøde som et møde, hvor direktionen aflægger rapport, og bestyrelsen nikker uden yderligere kommentarer. Jeg har oplevet, at en koncernchef sagde,: ’Jeg anser ethvert spørgsmål som en fornærmelse.’ Så er der langt igen til en optimal værdiskabende diskussion. Men udviklingen går heldigvis i en anden retning,” siger hun.

 Lone Fønss Schrøder mener, det kunne være en fordel for mange bestyrelser at diskutere bestyrelsens rolle mere indgående – også med den daglige ledelse. Mange virksomheder går nemlig glip af værdifuld inspiration, fordi bestyrelserne kommer for sent ind i processen med at udvikle strategier. 

 ”Bestyrelserne, der ikke er involveret i de mange daglige gøremål, kan ofte bidrage med en anden tilgang end den daglige ledelse. I nogle tilfælde kan bestyrelserne f.eks. være bedre til at tage de kyniske briller på og se mindre emotionelt på tingene end direktionen. Et mere distanceret syn på tingene kan være en fordel, når der skal træffes vanskelige beslutninger,” siger Lone Fønss Schrøder.
 
Læs hele interviewet med Lone Fønss Schrøder og hør om hendes erfaringer fra de udenlandske bestyrelseslokaler i Berlingske Nyhedsmagasin.