Begmand til seniorer i Højesteret

Højesteret har i dag afgjort, at det er i henhold til loven, at man ryger ud af a-kassen, så snart man når pensionsalderen.

Foto: NILS LUND PEDERSEN.
Læs mere
Fold sammen

Selvom flere og flere ældre gerne vil arbejde længere end de 65 år, så står a-kasserne ikke til rådighed. Det er nu slået fast, efter Højesteret i dag har afgjort, at det er i henhold til loven, at når man fylder 65 år, så ryger man ud af a-kasserne.

»Det er et stort nederlag for alle de ældre, der gerne vil arbejde efter pensionsalderen. Hvis man i dag falder ud af arbejdsmarkedet, har man pludselig ikke andre muligheder end at gå på pension, og det er jo stik imod, hvad politikerne ellers ønsker,« siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen, i en pressemeddelelse.

Allerede i marts 2011 anlagde Ældresagen sag mod Beskæftigelsesministeriet, og i oktober 2012 afgjorde Østre Landsret, at det ikke er i strid med forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder. Landsretten fastslog, at regler om arbejdsløshedsdagpenge falder uden for lovens anvendelsesområde.

Sagen handler om et af Ældresagens medlemmer, Hans Kristian Jørgensen, som blev smidt ud af a-kassen som 65-årig mod sin vilje. Den overordnede grund, til at man ikke kan fortsætte som medlem, er, at man vil få både folkepension og dagpenge i tilfælde af arbejdsløshed.

»Jeg troede, jeg kunne få dagpenge, indtil jeg fandt nyt arbejde. Men i stedet måtte jeg bruge af min opsparing, indtil min pension gik igennem,” siger Hans Kristian Jørgensen ifølge pressemeddelelsen, og fortsætter:

»Der er ligesom ingen grund til at være medlem af en fagforening, hvis man ikke kan få dagpenge ved ledighed efter pensionsalderen.«

Bjarne Hastrup håber stadig, at de danske politikere vil tage sagen op, da han mener, at der er tale om aldersdiskrimination.

Også FOA stiller sig uforstående overfor dommen fra Højesteret. I en pressemeddelelse udtaler næstformand, Mona Striib:

»Hvis ambitionen er, at vi alle skal blive længere på arbejdsmarkedet, må rettighederne naturligvis følge med op i årene. Derfor er det helt uforståeligt, at Højesteret anerkender den aldersdiskriminerende lovgivning.«