Bech-Bruun var klar til at ofre topadvokat

Forligsforhandlingerne mellem Bech-Bruun og de Linde-konsortiet brød udelukkende sammen på grund af uenighed om bod på tre mio. kr., hævder de Linde-folkene, som fremlægger forligstekst og SMS-besked.

Under forligsforhandlingerne med de Linde-konsortiet i sidste uge var Danmarks største advokatfirma Bech-Bruun klar til at - i al diskretion - at lægge afstand til sin mest profilerede partner og tidligere bestyrelsesformand, N.E. Nielsen.

Forhandlingerne brød udelukkende sammen på grund af modstand mod den bod på tre mio. kr., som de Linde-konsortiet har rejst mod advokatfirmaet, siger konsortiets talsmand Henrik Egense. En bod, der er beregnet ud fra de positive omkostninger, konsortiet har haft ved sagen.

Ledende partner i Bech-Bruun Lars Svenning Andersen ønsker ikke at kommentere oplysningerne. Han siger: »Vores etiske standard betyder, at vi ikke oplyser om forligsforhandlinger. Heller ikke i de tilfælde, hvor vi ikke bliver enige,« fastslår han.

De to erhvervsfolk Mogens de Linde og Lorentz Jørgensen stævnede lige inden nytår Bech-Bruun og 12 af firmaets partnere for at have krænket de advokat-etiske regler om videregivelse af erhvervshemmeligheder. Bech-Bruuns mest kendte partner N.E. Nielsen er under særlig anklage i sagen.

Overtrædelsen af reglerne betød ifølge de to erhvervsfolk, at de tabte kapløbet om at overtage den betalingsstandsede gulvproducent Junckers Industrier i foråret 2004. Det blev i stedet en anden af Bech-Bruuns klienter, kapitalfonden Axcel, der løb med Junckers, som siden er blevet flere hundrede millioner kr. værd.

4-punkts forligstekst

Berlingske Business har fået adgang til at læse den 4-punkts forligstekst, som parterne forhandlede om at nå til enighed om. Teksten blev fredag d. 19. januar sendt til Bech-Bruuns ledende partner, Lars Svenning Andersen af de Linde-konsortiets talsmand og forhandler, Henrik Egense.

Ifølge forligsteksten skulle Bech-Bruun beklage N.E. Nielsens handlinger i forbindelse med rekonstruktionen af Junckers og betale en bod, hvorefter der ville blive lagt låg på sagen.Ifølge punkt I i teksten skal Bech-Bruun tage afstand fra »N.E. Nielsens involvering i Axcels køb af Junckers Industrier A/S i 2004« og beklage, at »N.E. Nielsen i flere tilfælde ved sin optræden har overtrådt de advokat-etiske regler, samt interne retningslinjer og beslutninger.«

Ifølge punkt II skal den i 2004 siddende og nu sagsøgte bestyrelse i Bech-Bruun beklage, at den ved behandlingen af sagen i foråret 2004, trods kendskab til N.E, Nielsens rolle, valgte ikke at orientere sagsøgerne om forholdene.

Punkt III handler om en bod på tre mio. kr., som skulle gå til godgørende formål, og punkt IV er en tekst om hemmeligholdelse af aftalen, som en gang for alle skulle sætte et punktum for striden, som efterfølgende ikke ville komme til offentlighedens kendskab.

Helst diskret

Bech-Bruun var stærkt interesseret i at indgå et forlig efter, at de Linde-konsortiet havde stævnet advokatfirmaet. Bech-Bruun så en fordel i at klare sagen i diskretion frem for at få den trævlet op i en offentlig retssag.

Ifølge de Linde-konsortiets talsmand Henrik Egense var Bech-Bruun klar til at acceptere punkt I og II. Det var konsortiets krav om en bod på tre mio. kr., der skilte parterne under forligsforhandlingerne i sidste uge.

»Det er mit indtryk fra møder og samtaler med Lars Svenning Andersen, at bestyrelsen i Bech-Bruun var klar til at tage afstand fra N.E. Nielsens handlemåde i Junckers-sagen. Men forhandlingerne faldt på vores krav om en bod på 3 mio. kr. Et flertal i bestyrelsen ville ikke betale,« siger han.

»Tirsdag aften sendte Bech-Bruuns ledende partner Lars Svenning Andersen mig en SMS med en ordlyd, som gjorde det klart, at bestyrelsen havde problemer med at betale den bod, som vi krævede,« siger han.

SMS-besked

SMSen, som Henrik Egense modtog på sin mobil fra Lars Svenning Andersen, har følgende ordlyd:

»Sidder stadig i bestyr. Møde. Vil gerne forlig, men mega problem med erstatning, men måske kan vi finde bedre løsning. Ringer i morgen tidlig«.

Henrik Egense siger, at han beklager, at sagen har udviklet sig, som den har. Men det var Bech-Bruun, der i onsdags brød de to parters aftale om tavshed om sagen:

»Bech Bruun kontaktede allerede onsdag eftermiddag Børsen og gav avisen hele historien. Det var stik imod den aftale om forligsforhandlingerne, vi havde om, at begge parter havde frist frem til kl. 20 med henblik på at indgå forlig. Bech-Bruun havde lovet os at holde tæt indtil onsdag aften kl. 20.«

»Bech-Bruun brød den aftale. Det blev vi opmærksom på, fordi Børsen kontaktede Mogens de Linde allerede ved 16-tiden. Jeg tror ikke, at Lars Svenning Andersen var glad for det. Men det var deres interne kommunikationsfolk, der rådede Bech-Bruuns ledelse til at gå i pressen med historien,« siger Henrik Egense.

Lars Svenning Andersen siger, at det tidligt onsdag eftermiddag stod klart, at mulighederne for at opnå forlig var udtømt. På den baggrund mener han, at parterne stod frit til at gøre, som de ville.