Barsel.dk uddeler 500 millioner kroner - koster 50 mio. at drive

ATP møder hård kritik for at bruge 50 millioner kroner om året på at fordele 500 millioner kroner i den centrale barselsfond.

Foto: Esben Salling

I Magisterbladet møder ATP hård kritik for at tage 50 millioner kroner for at administrere barselfonden Barsel.dk. Det svarer til ti procent af de 500 millioner, som fonden årligt fordeler mellem danske virksomheder, skriver Version2.dk

Til sammenligning bruger ATP kun to procent i administration af Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES), der i bidragsstørrelser er på størrelse med Barsel.dk. Det har vakt kritik fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

»Det kan godt være, at det koster ekstra meget at etablere og administrere ordningen de første år. Men nu kører den på femte år, så det kan ikke passe, at den bliver ved med at være så markant højere i administrationsomkostninger end de andre ordninger, som ATP også administrerer,« siger Anne Mette Skousen, cheføkonom i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, til Magisterbladet.

Men ifølge ATP’s kundechef, Morten Højland, kan man slet ikke sammenligne Barsel.dk med de andre ordninger.

»Det er som at sammenligne prisen på et klaver og en klarinet. Begge leverer musik, men lyder forskelligt. Der er et helt forskelligt indhold, mængder og målgruppe i de to ordninger, så en sammenligning af administrationsomkostningerne i disse giver ingen mening,« siger Mogens Højland til Magisterbladet.

Han påpeger, at Barsel.dk stort set kører per automatik og derfor går en stor del af omkostningerne til it-understøttelse.

Ud af de 49 millioner kroner, som udgjorde administrationsomkostninger i 2011, blev 11 millioner brugt på at afskrive it-støttesystemerne, og omkring 23 millioner kroner er it-relaterede omkostninger. It-systemerne er nu fuldt afskrevet, og omkostningerne på de 11 millioner bortfalder derfor i 2012.

Mogens Højland siger til Version2, at IT-udgifterne til Barsel.dk er så store, for det er et fuldautomatisk system, hvor al tildeling, opkrævning, bidragsberegning og så videre foregår automatisk, og derfor giver det alt i alt en samfundsmæssig gevinst.

Vær med i debatten på Version2.dk.