Bankmanden blev kongen af de danskekapitalfonde

Christian Frigast kan få penge til at yngle. Det vidner hans meritter og mangeårige virke som førstemand for kapitalfonden Axcel om.

Foto: Malene Anthony Nielsen.
Læs mere
Fold sammen

De evner bruger han i dag blandt andet i statens sold som formand for EKF – Danmarks Eksportkredit, der yder lån og hjælper danske virksomheder i deres færd ud på eksportmarkederne over hele kloden.

Formand Frigast og EKF er klar til at udforske og betræde nye svære og mere ustabile markeder, hvor de mere kommercielle banker tøver med at løbe forretningsmæssige risici, efter at indtjeningen i EKFs seneste regnskab er landet tæt på en halv milliard kroner.

Christian Frigasts store viden om virksomheder blev grundlagt i barndommen. Hans far ejede en sølvvarefabrik, hvor den unge Christian havde mulighed for at træde til som fabrikant i tredje generation. Han foretrak dog at læse til cand.polit. og blive bankmand, men oplevelserne på tæt hold af, hvad det vil sige at eje, har været guld værd for Frigast, der begyndte sin løbebane i Privatbanken allerede som 21-årig. Investeringspleje og børsintroduktioner blev hans hoved­område. Da banken blev til Unibank efter fusionen på tærsklen til 1990erne, rykkede Frigast videre til Incentive – et selskab, der overtog kriseramte virksomheder og bragte dem på ret køl.

Incentive blev nærmest et intermezzo for Frigast. I stedet forlod han selskabet efter ganske kort tid og gav sig i kast med at skabe sit eget udviklingsselskab, der siden blev til Axcel, og som han for sjov kaldte »det jyske Incentive«. Allerede dengang havde han et netværk, som mange givetvis misundte ham. Det gav ham mulighed for at hente kapital hos Unibank, ATP, PKA, FIH, Kirkbi og Radiometer.

Og det blev begyndelsen på kapitalfonden Axcel vel at mærke i en tid, hvor begreber som private equity og kapitalfond var fænomener, som vi ikke jonglerede med herhjemme.

Siden investerede Axcel i mellemstore virksomheder samt rigtigt mange familievirksomheder, der havde brug for et generationsskift, hvor Frigasts forståelse og empati for de mange følelser, der var på spil for iværksætteren, som skulle afhænde livsværket, gav pote.

Efterhånden voksede gesjæften, og under hans taktstok har fonden købt flere end 40 virksomheder, eksempelvis Vest-Wood, HusCompagniet, Noa Noa og Ball Group. Den mest vellykkede investering har dog uden tvivl været Pandora, der har kastet en velvoksen milliardformue af sig til partnere og medarbejdere i Axcel – ikke mindst til Frigast, der for længst har passeret det punkt, hvor han kan kalde sig halvmilliardær.

I 2015 overlod han direktørposten til Christian Schmidt-Jacobsen og varetager i dag posten som formand for Axcel. En rolle, som han givetvis vil varetage en del år endnu, for Christian Frigast har besluttet sig for »at blive 100 år«. Om det holder stik, må tiden vise, men der er næppe tvivl om, at Frigast er det tætteste, man kommer på en konge af kapitalfonde i Danmark.