Bankerne er finansdirektørernes største frygt

En ubehagelig kreditklemme. Det er, hvad finansdirektørerne frygter mest – både i dag og for de kommende tre år, viser nye undersøgelse.

Når man ser på, hvad CFOerne angiver som den største risikofaktor, er likviditet og kreditklemme de største trusler for virksomhederne netop nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nej til et nyt lån i banken og ny økonomisk nedtur i euroland.

Det er de største risikofaktorer for rigtigt mange danske virksomheder. Styring af virksomhedens risiko fylder stadig mere af arbejdet på de danske chefgange. I seks ud af ti af de største danske virksomheder har man i dag enten større eller meget større fokus på risikostyring. Og det handler om at blive bedre til at håndtere de farer, der lurer for virksomheder.

Det viser en analyse, som foreningen FSR - Danske Revisorer har fået lavet. Den bliver præsenteret på en stor konference i dag i Berlingske Media.

Det er CFOerne (finans-direktørerne) i virksomhederne, der er blevet spurgt, og af undersøgelsen fremgår det tydeligt, at efter finanskrisen er risikostyring blevet et af de helt afgørende elementer for ledelsen af virksomhederne.

Hele 61 procent af virksomhederne svarer, at de i dag arbejder mere med risikostyring end de gjorde for tre år siden. Og næsten syv ud af ti virksomheder har i dag en politik for at få styr på deres risici.

De tre nøglepunkter, som virksomhederne bruger meget energi på at blive dygtigere til, er at analysere og overvåge risici samt afdække nye risici.

Administrerende direktør for FSR - Danske Revisorer, Charlotte Jepsen, fremhæver, at det er interessant, at stadig flere virksomheder har nedskrevet en risikopolitik. Og at det er helt naturligt, at virksomhederne tager deres forholdsregler, så de minimerer chancen for at blive ramt af ubehagelige overraskelser, som på den ene eller den anden måde kan ende med at ramme virksomhedens indtjening.

Når man ser på, hvad CFOerne angiver som den største risikofaktor, er likviditet og kreditklemme de største trusler for virksomhederne netop nu. Blandt de største virksomheder er det frygten for en ny nedtur i den globale økonomi, der står øverst på listen. Og netop de internationale konjunkturer kan blive en farlig joker for de danske virksomheder.

Hele 58 procent af de virksomheder, som er med i analysen, har ikke nogen nødplan for, hvad de skal gøre, hvis eurokirsen eskalerer. Charlotte Jepsen er ikke overrasket over, at det er finansieringen og konjunkturerne, som virksomhederne i øjeblikket er mest nervøse for.

»Det er noget mere interessant, at det er de samme to forhold, som virksomhederne peger på som de største risici de næste tre år. Adgangen til likviditet og finansiering er altid helt central, men virksomhederne peger på risikoen for global recession som den næststørste risikofaktor på mellemlangt sigt,« siger Charlotte Jepsen.

»Det strider imod de meldinger, vi får om, at der er lysere tider på vej. Analysen peger på, at virksomhederne fortsat er usikre på udviklingen i konjunkturerne,« siger Charlotte Jepsen, der mener, at det er paradoksalt, at rigtigt mange virksomheder ikke umiddelbart har nogen plan liggende klar i skufferne til en situation, hvor økonomien i euroland pludselig begynder at gå den forkerte vej igen.

»Hvis vi løber ind i en decideret eurokrise, vil det påvirke både valuta og renter og dermed også prisen på virksomhedernes finansiering, og det er jo netop finansieringen, der bekymrer dem mest,« siger Charlotte Jepsen.