Bankdirektøren der spiller med åbne kort

Lars Petersson kæmper for lokalbankens fremtid med øget åbenhed som et værktøj. Energien til det store arbejde hentes hos masaierne i Tanzania.

Bankfusion - mellem Sparekassen Faaborg og Sparekassen Sjælland. Pressemøde i Odense Congress Center tirsdag den 28. maj. Her direktør Lars Petersson fra Sparekassen Sjælland. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

164.475,79 kroner. Så meget tjener direktøren for Sparekassen Sjælland, Lars Petersson, om måneden før skat, og det er der ikke nogen grund til at skjule, mener manden, der kæmper for at genvinde tilliden til banksektoren og især lokalbankerne.

Det var en voksende offentlig ophidselse over gyldne håndtryk i millionklassen til bankdirektører, der havde kørt deres bank i sænk, og generelle antagelser om pompøse bankdirektørtilværelser, der fik Lars Petersson til at lægge sin lønseddel frem for et halvt år siden. Åbenhed og ærlighed er nemlig blandt de værktøjer, den 45-årige sparekassedirektør benytter for at styre sin sparekasse ud af krisen. Det er også derfor, han arrangerer debatmøder med sparekassekunderne om tillid, mediestorme og krakkede banker.

Med overtagelse af direktørstolen i Sparekassen Sjælland i 2010 har Lars Petersson som direktør ikke prøvet andet end krisetider. De har krævet konsolidering i sektoren, og den har Lars Petersson deltaget aktivt i med overtagelsen af de sunde dele af den krakkede Max Bank for halvandet år siden og nu igen med det forestående køb af kriseramte Sparekassen Faaborg, der gør Sparekassen Sjælland til Danmarks tiendestørste pengeinstitut. Der ligger et stort arbejde i at få en fusion til at lykkes, men det bliver aldrig for meget arbejde, lader han forstå, da han tror på, at man bruger den tid på tingene, som man har lyst til. Og Lars Petersson har lyst til at udvikle sektoren og særligt styrke lokalbankerne.

Det perfekte liv

Ambitionerne rækker hverken til udlandet eller topposter i større virksomheder. Det er ikke det, der driver ham. Godt nok har han gennem tiden haft lyst til at prøve noget andet end Sparekassen Sjælland, hvor han begyndte som elev tilbage i 1986. Men hver gang lysten til forandring meldte sig, opstod der en ny udfordring i sparekassen, han ikke kunne sige nej til. Nu er han på rette hylde, ambitionerne er udlevet, og han er med egne ord et sted i livet, der er perfekt for ham.

Og det handler ikke om en pompøs direktørtilværelse, hvor den høje indkomst placeres i aktier, dyre biler og kæmpe ejendomme. Han bor fortsat i villaen i Holbæk, som han købte for 12 år siden, for hvad der svarer til hans nuværende årsløn på knap to millioner kroner. Overskuddet i husholdningsbudgettet bruges i stedet på at rejse med konen Helle og datteren Signe.

Lars Petersson benytter enhver mulighed for at komme ud at opleve verden, og det skal gerne være så langt væk som muligt. Her finder han de særlige oplevelser, der giver ham et uvurderligt perspektiv på tingene. Som når han besøger masaierne i Tanzania og indser, hvor lidt der skal til for at leve godt. Når han ser en tørstig masai tage sin flitsbue frem, skyde en pil i halsen på en ged, drikke af blodet og lappe hullet til igen, da bliver hverdagens udfordringer og problemer hjemme i smørhullet i Danmark sat i perspektiv.

En holdspiller

Oplevelserne giver ham en enorm energi og en livsanskuelse, der gavner ham i det daglige arbejde i sparekassen i Holbæk. Han har for længst erkendt, at han ikke er bedst til det hele. Derfor ligger hans største opgave i at samle det bedste team omkring ham, mener han, og derefter uddelegere opgaverne. Man taber alene, men vinder sammen, er hans mantra, som han prøver at give videre til medarbejderne.

Ét sted kæmper Lars Petersson dog alene. På squashbanen. Dysterne mod hans faste modstander ender altid i fem sæt, og ingen af dem kan tåle at tabe. Der er altid meget på spil, lader Lars Petersson forstå, men særligt én ting er vigtig for ham: æren.