Bankchefer: 45 småbanker forsvinder de næste fem år

Trods indædt modvilje mod fusioner i mange småbanker vil der blot være 70 danske banker om fem år mod 115 i dag. Det vurderer en række af de bankdirektører, der ventes at sætte deres præg på fremtidens banklandskab.

Ifølge bankcheferne bliver der færre banker at hæve penge i i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske banksektor står foran voldsomme forandringer, og vi vil de kommende år se en voldsom konsolidering drevet af nød, ikke af lyst. ”De mindre bankers problemer med at hente likviditet er kommet for at blive. Derfor vil vi se en gradvis tilpasning af udlånene mange steder, og mange mindre banker med store udlånsoverskud vil blive tvunget til at fusionere,” siger ordførende direktør Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank. Han vurderer, at der om fem år vil være 15-20 danske banker med en bred profil og derudover 40-50 pengeinstitutter med en stærk lokal position. Det synspunkt står han langtfra alene med. Berlingske Nyhedsmagasin har interviewet fire fremtrædende bankdirektører, der ventes at sætte deres præg på fremtidens danske banklandskab. Topcheferne i Jyske Bank og Spar Nord, Anders Dam og Lasse Nyby, spår ligesom Gert Jonassen, at der om fem år vil være omkring 70 danske banker mod de 115 danske banker, der findes i dag.

Fusioner fremskyndes

I Sydbank ønsker administrerende direktør Karen Frøsig ikke at komme med et bud på antallet af banker om fem år. Men hun er enig i, at massevis af banker vil forsvinde, og både analytikere og corporate finance-folk kalder det realistisk, at 40-50 banker vil forsvinde i løbet af fem år. De fire bankdirektører fremhæver alle, at ny kompleks regulering samt problemer med at skaffe finansiering – også kaldet funding – vil være katalysatorer for store forandringer i sektoren. De tegner alle et billede af en banksektor med stagnerende udlån og manglende muligheder for organisk vækst. ”Vi står foran en periode med relativt lav efterspørgsel efter finansielle ydelser, og det kan fremskynde en række fusioner. Drivkræfterne bag konsolideringen er især dårlig økonomi og vanskelig adgang til funding for mindre banker,” siger administrerende direktør Lasse Nyby, Spar Nord. "Farvel til Korsbæk Bank". Læs om bankernes fremtid i Berlingske Nyhedsmagasin onsdag 23. november 2011.

Konference: HR og ledelse i krisetider