Bankboss til Santander: »Giv mig toppost eller 100 mio. euro«

Den spanske bank Santander trak sit tilbud om at give den italienske finansmand Andrea Orcel en toppost tilbage. Nu sagsøger han banken for 100 mio. euro.

Den italienske bankmand Andrea Orcel sagsøger Santander i det, han kalder for et brud på dets løfte om at give ham en toppost. Nu giver han banken et ultimatum: Giv ham topposten, eller betal 100 mio. euro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivia Harris/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsmogulen og bankmanden Andrea Orcel gør klar til at sagsøge den spanske bank Santander for 100 mio. euro, hvilket svarer til ca. 746 mio. kr., efter at banken trak sit tilbud om at give den italienske finansmand en prominent toppost i bankens bestyrelse. Det opfatter Andrea Orcel som et kontraktbrud, og han er nu klar til at gå rettens vej for at sikre, at han enten får sin post som adm. direktør eller en stor pose penge.

Det skriver The Guardian.

Santander tilbød jobbet til Andrea Orcel i januar måned forrige år, men skiftede mening blot fire måneder senere og trak derefter tilbuddet tilbage. Ifølge banken skyldtes det, at den ikke kunne retfærddiggøre at betale en tiltrædelsesbonus på 50 mio. euro, eller 373 mio. kr. Ordningen skulle kompensere de bonusser, som Andrea Orcel ville miste ved at opsige sit tidligere job som præsident for investeringsbanken UBS.

Santander havde dengang været overrasket over italienerens krav, hvilket var »en sum, der lå på et betydeligt højere niveau end bestyrelsens oprindelige forventninger på det tidspunkt, hvor aftalen blev indgået,« skriver The Guardian.

»Bestyrelsen har besluttet, at det vil være uaccebtabelt for en kommerciel bank som Santander at betale så stort et beløb for at facilitere hyringen af et enkelt individ, selv en med den kaliber og baggrund, som Hr. Orcel har,« sagde banken dengang i en meddelelse.

Hverken Andrea Orcel eller Santander har ifølge Financial Times ønsket at kommentere sagsanlægget.

Det høje beløb var dog ikke den eneste grund til, at den spanske bank i sidste ende besluttede at droppe Andrea Orcel. Formanden for Santander, Ana Botin, begyndte at ombestemme sin beslutning, efter at hun flere gange har krydset klinger med italieneren over, hvilken offentlig profil Andrea Orcel ville få efter ansættelsen.

I et interview med Financial Times tidligere på året sagde Andrea Orcel, at han havde hyret en række advokater og nu agtede at gå efter Santander. I interviewet affyrede han samtidig et advarelsesskud mod banken, der skulle vise sig at være første akt i det forestående juridiske drama.

»Jeg er ikke kendt for at være en person, der giver slip, specielt ikke når jeg tror, at det rette at gøre er ikke at give slip,« sagde han ifølge avisen.