Bagerens søn fra Grønbjerg ejer over 300 fly og er god for mere end seks milliarder

Martin Møller Nielsen er en usædvanlig iværksætter, der har været bidt af luftens elementer, fra han var helt ung. Han begyndte med faldskærmsudspring og fortsatte som pilot i jetfly.

Historien om Martin Møller Nielsen er et eventyr værdigt. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Siden er det lykkedes Martin Møller Nielsen at opbygge verdens største flåde af turbopropfly til udlejning. Ifølge vurderinger er flykongen, der er en af Danmarks rigeste, i dag god for en formue på 6,6 milliarder kr.

Historien om Martin Møller Nielsen er et eventyr værdigt. Han er en stille og rolig fyr fra Jylland, der har en kæmpe passion for fly. Det har han gjort til sin levevej.

Den jordnære Martin Møller Nielsen bliver beskrevet som et helt ukompliceret, ordentligt og beskedent menneske, hvis højeste mål er at få sin virksomhed til at vokse.

Den diskrete jyde ejer knapt 50 procent af selskabet Nordic Aviation Capital, NAC, med hovedsæde i Billund Lufthavn. Dertil kommer datterselskaber og kontorer i Irland, USA, Canada og Singapore, og i dag er han formand for livsværket, for Martin Møller Nielsen, der har enorm tæft for forretning, brænder for sit projekt og går utroligt meget op i sit arbejde.

Faderen var bager og drev en butik i Grønbjerg i Vestjylland sammen med moderen. Men i stedet for at gå i familiens forspor fik han HF-enkeltfagseksamen og tog som 16-årig certifikat som instruktør i faldskærmsudspring.

To år senere føjede han flycertifikat til. Bagersønnen gjorde interessen for faldskærm til sin levevej og rejste til USA, hvor han lavede en aftale med en producent af faldskærme om at repræsentere den pågældende virksomhed i Skandinavien.

I 1990 købte han sit første fly, og siden er flåden vokset markant, så Nordic Aviation Capital i dag ejer og udlejer 315 turbopropfly og regionale jetfly – bl.a. af mærkerne ATR, Bombardier og og Embraer. NACs kunder er 67 kommercielle flyselskaber med regionale ruter i 45 lande.

Blandt kunderne er Air Berlin, Olympic Air og Etihad. Hovedaktiviteterne ligger i NAC, hvor et erfarent team af ledere og medarbejdere styrer hverdagen. På verdensplan har virksomheden 170 medarbejdere. I spidsen står arbejdshesten Martin Møller Nielsen, hvis styrke beskrives som et utroligt fokus på forretningen.

NACs store portefølje af fly er opbygget organisk, og han foretager helst kun én transaktion ad gangen.

Personligt voksede Martin Møller Nielsens milliardformue gevaldigt, efter at han sidste år solgte lige over 50 procent af NAC til den svenske kapitalfond EQT og Legos pengetank, Kirkbi.