Baby udløser lønhop til chefen

Men det går ud over virksomhedens mandlige ansatte, som oplever lønnedgang, viser ny international undersøgelse blandt 10.000 danske virksomheder.

Foto: Martin Rasmussen
Der er andre ting end kølige økonomiske incitamenter, der styrer, hvordan mandlige topchefer agerer i virksomheden. Måske er det et urgammelt forsørgergen, der aktiveres, når han får sit første barn, men det lykkes ham at skaffe sig væsentlig flere penge i lønningsposen, når der sker familieforøgelse. Det gælder især, hvis toplederen får en søn. Topchefens lønfremgang er dog væsentlig mindre ved barn nummer tre og fire.

Professor ved Aalborg Universitet Michael S. Dahl har sammen med to amerikanske kolleger undersøgt, hvordan det påvirker virksomheden, når topchefen får børn.

Forskerholdet har undersøgt mere end 10.000 danske virksomheder, store som små med ned til ti ansatte, og der er kommet flere overraskende resultater ud af det. Det viser sig, at topchefen får en lønstigning på næsten seks pct., når han får sin første søn og 3,5 pct., når han får sin første datter i forhold til topchefer, der ikke fik børn samme år.

»Vores undersøgelse viser, at socialpsykologiske processer har betydning for, hvordan topchefen agerer. Der er således andet end aktieoptioner og bonusprogrammer, der bestemmer, hvad topchefen tager hjem i lønposen,« siger Michael S. Dahl, som er professor i entrepreneurship og organisation.

Han har ikke data, der kan forklare, hvorfor drengebørn giver en større lønstigning end pigebørn, men han har alligevel et bud: »Vi mener, at det kan forklares med, at chefens værdier i forhold til andre mennesker styrkes særligt ved fødslen af en datter. Hermed rettes en mindre del af virksomhedens ressourcer mod ham selv,« siger Michael S. Dahl.

Han forklarer »barselsgaven« til mandlige topchefer med, at det trigger nogle urgener i mænd, når de får et barn. Manden er programmeret til at være forsørger for sin familie, og det kan få ham til at arbejde hårdere og mere fokuseret eller på anden vis sørge for, at han kan hjembringe en større løncheck. Det kunne være ved at reducere virksomhedens investeringer, så der bliver flere penge til løn.

Undersøgelsen viser også, at mens den mandlige topleder selv opnår mere i løn, når han bliver far, så er den glædelige begivenhed mindre positiv for hans mandlige ansatte. De oplever nemlig en lille, men signifikant nedgang i lønnen. De kvindelige ansatte får til gengæld lidt mere i lønningsposen, når topchefen bliver far for første gang – især hvis det er en pige.