ATP-direktør: »Kvinder får hurtigere dårlig samvittighed«

De dygtige kvinder skal anerkende, at det er acceptabelt at prioritere arbejdet. Det siger Lilian Mogensen, der selv har opnået en topstilling som koncerndirektør i ATP.

Konference om Kvindelige Ledere i Pilestræde. Marianne Siig og Lilian Mogensen(mf.) er på scenen samtidig i en debat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De fleste uger arbejder Lilian Mogensen, koncerndirektør i ATP, mere end 50 timer. Det kræver det, hvis man befinder sig i toppen i dansk erhvervsliv. Og det bliver de dygtige kvinder nødt til at acceptere, hvis der skal flere kvindelige topledere ind på de danske direktionsgange, mener hun.

»Nogle kvinder får hurtigere dårlig samvittighed, hvis ikke de er med til alle forældremøder i skolen, eller hvis ikke de kan bidrage med hjemmebag i idrætsklubben. De skal vide, at det er okay at prioritere arbejdet,« siger hun.

Lilian Mogensen har haft fart på karrie-ren, siden hun i 1986 scorede sit første job i den danske finansverden, da hun blev ansat i Provinsbankens EDB-afdeling. Senere havde hun flere chefstillinger i Danske Bank, inden hun skiftede til pensionskassen ATP.

Her er hun i dag koncerndirektør for administrationsforretningen og ansvarlig for udbetaling af 210 milliarder kroner om året i velfærdsydelser. Lilian Mogensen mener ikke, at hendes vej til toppen adskiller sig fra hendes mandlige kollegers.

»Det handler om hårdt arbejde og flid. Om at byde sig til, når opgaven og chancen er der. Det gælder altså for både mænd og kvinder,« siger hun.

ATP-direktøren er ikke i tvivl om, at den kvindelige talentmasse er til stede. Deres underrepræsentation i topledelserne skyldes ifølge Lilian Mogensen blandt andet, at mange kvinder bliver skræmt af det, hun kalder »en maskulin ledelseskultur«.

»Der er en tendens til, at man lægger møderne på meget skæve tidspunkter. Der er stadig flere mænd, som er klar til at give afkald på skole/hjem-samtaler og på at hente børnene i daginstitutioner. Jeg har hørt mange kvinder sige, at de ikke vil betale den pris.«

Denne ledelseskultur er opstået som følge af, at direktionerne historisk har haft en klar mandlig overvægt. Det kan de nuværende mandlige ledere ikke klandres for, mener hun.

»Jeg vil gerne aflive myten om, at det er mændene, der står i vejen for ambitiøse kvinder. Det har jeg aldrig oplevet.«

Faktisk mener Lilian Mogensen, at kvinder med toplederambitioner kan tage ved lære af mændene.

»Mænd er bedre til at gøre opmærksom på sig selv og tør godt vise, når de har leveret nogle fine resultater. Man kan ikke vente på, at man bliver opdaget.«

»Vi bliver nødt til at lægge flinkeskolen lidt til siden. Vi skal turde stille krav til vores bagland. De kan jo ligeså godt bage en kage,” siger hun.