Arven efter Daells Varehus

Han kom til Danmark efter Anden Verdenskrig for at blive fedet op. Nu gør manden bag Harald Nyborg og Jem og Fix klar til at overdrage en af landets største formuer til næste generation. Berlingske Nyhedsmagasin har mødt Kurt Daell og kronprinsen Erling Daell til en snak om generationsskifte, familiedrama og rock'n'roll.

Far og søn. Kurt (tv.) og Erling Daell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig var det meningen, at han skulle tilbage, når der var kommet lidt sul på kroppen. Men Kurt Daell blev hængende.

Da Red Barnet sendte de andre børn af Anden Verdenskrig tilbage til Østrig efter endt opfedning i Danmark, blev han adopteret af familien Daell.

I dag er det splejsede wienerbarn fra dengang blevet 69 år og optræder på listerne over Danmarks rigeste med en formue, som han selv har bygget op fra bunden.

Sammen med sin ældste søn, Erling Daell, ejer han Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus. Begge er de nu klar til den sidste del af det generationsskifte, der skal gøre Erling Daell og lillebror Njal Daell til ejere af hele familieimperiet.

En vanskelig proces, hvor både skattevæsenet og et af dansk erhvervshistories store familiedramaer spiller en rolle. Men først og fremmest en proces, der skal sikre, at livsværket bliver i familien i mange, mange år ud i fremtiden.

"De fleste, der har bygget en forretning op, har et ønske om, at den skal fortsætte. De færreste kan lide at tænke på, at man skal afhænde firmaet. Uanset om det er frivilligt eller ej. Derfor har det altid ligget som et uudtalt ønske fra mig, at Erling skulle tage over en dag. Også selv om han hellere ville være rockanmelder," siger Kurt Daell.

Han ejer i dag 60 procent af Harald Nyborg-koncernen, der også rummer de øvrige aktiviteter, mens Erling Daell sidder på de sidste 40 procent.

Inden for det næste par år skal Erling og Njal Daell overtage hver deres andel af aktierne, men med Erling Daell på den bestemmende aktiepost. Det er dog ikke med i planen, at deres far skal køres ud på et sidespor.

"Jeg tror, at jeg vil gøre ligesom min nabo og trække mig som formand, når jeg bliver 97," siger Kurt Daell, der deler hæk med en kendt skibsreder, der også har sit eget familieforetagende.

Ifølge Berlingske Nyhedsmagasins seneste liste over Danmarks rigeste er familien Daell god for cirka 800 mio. kr., hvor det først og fremmest er ejerskabet af Harald Nyborg-koncernen, der er udgangspunktet for beregningen.

Præstations-pres: Det må da også være vanskeligt ikke at føle en lille smule pres på skuldrene, når man er i færd med at overtage sin fars livsværk?
 
"Hvis jeg kan gøre det lige så godt som ham den gamle, så er jeg godt tilfreds. Men jeg vil også godt vise, at jeg kan sætte mine egne projekter i søen, og at jeg er mere end Kurt Daells søn," siger Erling Daell, 39.

Han lægger ikke skjul på, at ønsket om at træde ud af sin fars skygge har været med ham, siden han læste HA på RUC og HD i afsætning på Handelshøjskolen i København.

Siden 2003 har Erling Daell været chef for Harald Nyborg i Sverige og siden 2009 også for Jem & Fix's svenske forretning. Siden han startede i Harald Nyborg i 1998, har han måttet leve med et skilt på ryggen, hvor der står Kurt Daells søn.

"Det er jo både godt og skidt at være fars søn, når far klarer sig godt. For der er virkelig noget at leve op til, og man vil hele tiden blive vejet og vægtet i forhold til sin far," siger Erling Daell, der dog i dag ved, at hans far ser ham som den bedste mand til jobbet.

"Jeg er kommet til nogle ting, som jeg ikke ville være kommet til så let, hvis jeg ikke havde været Kurt Daells søn. På den anden side synes jeg også, at jeg efterhånden har bevist, at jeg godt kan," siger Erling Daell.

Læs også: Danmarks rigeste lukker hullet i pengetanken

Efter flere år i Sverige bor han i dag alene på Frederiksberg, hvor han bruger en stor del af sin sparsomme fritid på rockmusik. I løbet af kort tid vil han sammen med en kammerat lancere rocksitet RockBastard.com, ligesom han til efteråret selv bliver rockmusiker. Det sker, når den gamle korsanger skal være forsanger foran en flok kendte musikere, der skal indspille en plade i Atlanta.

Hurtigere end planlagt: Oprindelig var det slet ikke tanken, at han skulle ind i familiefirmaet med det samme.

"Jeg ville ud i en anden virksomhed og stå på egne ben først, så man ikke kunne sige, at jeg bare havde fået jobbet på grund af min far. Jeg ville gerne vise, at jeg kunne selv. Sådan har jeg haft det hele vejen," siger Erling Daell.

Læs også: Når dynastier strides

Når det ikke gik sådan, skyldtes det, at Kurt Daell i slutningen af 1990'erne fik alvorlige hjerteproblemer.

"Jeg var bekymret for, at jeg ikke levede ret længe. Og selv om Erling ville prøve noget andet først, ville jeg gerne sætte ham ind i det. Men jeg endte jo så med at overleve," konstaterer Kurt Daell.

Han ønsker ikke at lægge samme pres på Erling Daells halvbror Njal, der er 21 år og netop har afsluttet gymnasiet.

"Han skal ikke presses ind i det, ligesom Erling blev. Det har jeg i hvert fald lært. Man skal ikke presse sine børn ind i noget. Så selv om Njal har sagt, at han nok vil starte på noget handelsrelateret, er han indtil videre et ubeskrevet blad," siger Kurt Daell, der efter flere ægteskaber har boet sammen med sin samlever Kirsten de seneste 19 år.

Selv har Erling Daell ikke følt sig presset ned i sin fars fodspor, selv om han aldrig har været i tvivl om, hvilke valg hans far helst så ham træffe.

"Det er ikke rigtigt, at jeg hellere vil være rockanmelder. Jeg har nok bare flere interesser end gennemsnitsdanskeren. Fra bestyrelseslokalet til en lille punkklub i Berlin og alt det midt i mellem. Jeg synes, at livet leves bedst i ekstremerne. Det er der, man bliver stimuleret og får energi," siger Erling Daell.

Familiedrama: Han peger på, at han har samlet interessen for forretningsverdenen op hjemme over middagsbordet, hvor der først blev talt Daells Varehus og siden Harald Nyborg.

Og der var da også masser af saftige historier at berette om.

"Jeg kan godt være bekymret for, at det, Erling har følt sig fristet af, var, hvad der må have fremstået som en dansk udgave af Dallas. Vi havde så mange intriger og slåskampe, at vi kedede os lidt foran fjernsynet," siger Kurt Daell med henvisning til familiedramaet om Daells Varehus, der udspillede sig i 1980'erne.

Et familiedrama, der udsprang af, at familien Daell og familien Daell Bjerrum ejede hver sin halvdel af det nu hedengangne Daells Varehus - i folkemunde kaldet "Dalle Valle". Uenigheder om fremtiden førte til et uskønt brud i 1988, hvor familien Daell Bjerrum fik penge og ejendomme, mens Kurt Daell overtog et skrantende Daells Varehus, der var blevet stiftet af Kurt Daells danske adoptivfar Christen og hans bror P. M. Daell i 1910.

"Der var de langt mere fornuftige end jeg, for jeg var desværre ikke i stand til at vende udviklingen i Daells Varehus," siger Kurt Daell.

Han blev i 1993 selv presset ud af Daells Varehus af banken og den nye direktør, som banken havde indsat.

En oplevelse, der stadig gør ondt.

"Jeg følte, at det var uretfærdigt. Det var dybt beklageligt, at en bankdirektør ikke kunne forstå, at det gør ondt, inden det begynder at virke. Han forstod ikke baggrunden for de dårlige tal. Jeg er overbevist om, at Daells Varehus havde været her endnu, hvis jeg havde fået lov til at fortsætte," siger Kurt Daell, der i 1999 kunne se Daells Varehus lukke ned for bestandigt.

Forinden havde han i 1983 købt et nødlidende Harald Nyborg og startede fem år senere Jem & Fix. Selv om han i den grad er kommet videre, er linjen til Daell Bjerrum-familien stadig død. Kurt Daell har da heller ikke taget initiativ til forsoning, selv om han egentlig godt kunne tænke sig det.

"Der er gået så mange år nu, så jeg ved faktisk slet ikke, hvordan man tager hul på det," siger Kurt Daell.

Læren af dramaet: Det er ikke mindst dramaet om Daells Varehus, der har medført, at Erling og Njal Daell efter planen nok kommer til at dele Harald Nyborg, men ikke får samme indflydelse.

"I Daells Varehus var magten fordelt lige mellem de to familier, og det gjorde det svært. Derfor bliver det også Erling, der får flest stemmer," siger Kurt Daell.

Selv om han er i fin form, insisterer han på at gennemføre generationsskiftet nu, da familien ellers risikerer, at skattevæsenet tager en stor bid af formuen.

"Njal har ikke været med i planlægningen, da han er så ung, at han slet ikke kan forestille sig, at jeg skal dø engang. Men vi har gjort os tanker om det," siger Kurt Daell.

Han peger på, at det i en normal arvesituation er op til skattemyndighederne at fastsætte værdien af ikke-børsnoterede virksomheder som Harald Nyborg. En værdi, der skal betales arveafgift af.

"Derfor er vi gået i gang med at lave et generationsskifte i levende live, hvor det er os, der har kontrol over tingene. Det betyder, at jeg sælger virksomheden til mine sønner, der kun vil arve et gældsbrev," siger Kurt Daell.

"Selv om man i Danmark har en opfattelse af, at det er samfundets fortjeneste, når en erhvervsvirksomhed er blevet en succes, har jeg ingen intention om at skabe en situation, hvor skattevæsenet virkelig kan høste gevinsten," siger Kurt Daell.

Virksomhederne: Harald Nyborgkoncernen dækker over Harald Nyborg, Jem & Fix og Daells Bolighus i Danmark samt Harald Nyborg og Jem & Fix i Sverige.

Koncernen omsatte i 2008 for 3,1 mia. kr. og havde et driftsoverskud på 92,6 mio. kr. Her trak de to svenske forretninger ned med i alt 23 mio. kr. og Daells Bolighus med 4 mio. kr.

Kurt Daell oplyser, at mens discountmarkederne Harald Nyborg og Jem & Fix er sluppet "nydeligt" gennem krisen og 2009, er det ikke gået godt for Daells Bolighus, der er 15 procent efter budget og ender i minus.

"Salget af møbler følger salget af boliger. Når folk ikke flytter, køber de heller ikke møbler," siger Kurt Daell.

Den svenske forretning har givet underskud siden opstarten i 2000, og det gjorde den også i 2009, selv om resultatet er forbedret i forhold til 2008.

"Resultatet er ikke godt nok, for vi har ikke et plus. Men på trods af krisen og en lav svensk krone har vi lavet bedre resultater end de foregående år," siger Erling Daell.

Han tør dog ikke love plus i 2010.

Året er startet med en hård og lang vinter, der har ramt salget af haveredskaber til fordel for sneskovle.

Afgørende ekspansion: Han oplyser imidlertid, at koncernens svenske problembarn nu har forbedret driften så meget, at man begynder at kigge på ekspansionsmuligheder i Syd-og Midtsverige. Og det er da også netop i Sverige, at Harald Nyborg skal gennemføre den ekspansion, der ifølge Kurt Daell er helt afgørende for forretningen.

"Vi har dygtige direktører i Harald Nyborg, men de kan ikke gøre landet større. Og jeg kan næsten ikke finde flere steder at placere en Harald Nyborg eller en Jem & Fix i Danmark. Vi mangler i Lyngby og Svendborg, men ellers er vi alle steder. Så vil vi ekspandere, er det i udlandet," siger Kurt Daell.

Og ekspandere det vil familien Daell og Harald Nyborg.

"Hvis du ikke ekspanderer, så går du i stå, og så er næste fase, at du dør. Det handler både om vores egen motivation og om medarbejdernes," siger Kurt Daell.

Han peger på, at det var forskellige opfattelser af behovet for ekspansion, der førte til bruddet i Daells Varehus i sin tid.

"Vi var to familier, der ejede Daells Varehus, desværre med 50 procent hver. Det betød, at den, der trådte på bremsen, bestemte farten, og den, der trådte på speederen, ikke havde noget at skulle have sagt. Den anden familie ønskede ikke at udvide Daells Varehus, og jeg behøver ikke at fortælle, hvor virksomheden er henne i dag. Hvis man bare kryber ind i hulen, så går det galt," siger Kurt Daell.

Daells Bolighus til Jylland: Han ser også ekspansion som vejen ud af Daells Bolighus' problemer. Når boligmarkedet vender igen, forventer Kurt Daell, at de seks Daells Bolighus-butikker på Sjælland og Fyn får selskab i Jylland.

"Det ville være naturligt. Vi formoder, at navnet Daell stadig har en god klang i jyske ører på grund af Daells Varehus. Det vil give os noget goodwill at starte op på," siger Kurt Daell.

I dag er der 25 Harald Nyborgbutikker og 76 Jem & Fix-butikker i Danmark, mens Erling Daell i Sverige står i spidsen for 13 Jem & Fix og 10 Harald Nyborg.

Ved siden af Harald Nyborg er Kurt Daell den næststørste aktionær i TK Development, som han ejer 6,4 procent af, ligesom både Kurt og Erling Daell har investeret i et vandværk i Brande. Kurt Daell har desuden investeret penge i driften af Bernstorff Slot, som hans samlever Kirsten har omdannet til kursus-og konferencecenter.

"Jeg synes, at det er morsomt at investere i andre ting også, selv om hverken slottet eller vandværket kommer til at give overskud de næste mange år," siger Kurt Daell.

Han har også investeret i en kæmpesamling af historiske biler som et synligt bevis på den rigdom, der står i skærende kontrast til hans tidlige opvækst. En rigdom, som han første gang stiftede bekendtskab med, da han som syv-årig trådte ind i Ingeborg Daells hjem, som senere skulle blive hans eget.

Det var året efter, at hendes mand, Christen Daell, var død. Huset var på 1.400 kvadratmeter, og der var både gartner, kokkepige og to stuepiger.

"Jeg har mange gange tænkt over, hvor lidt det egentlig betød for mig som dreng. Som barn registrerer man kun, om man føler sig tryg, og om man bliver behandlet godt. Rigdom og magt betyder ikke noget for et barn," siger Kurt Daell og erkender, at det betyder mere for ham som voksen.

"Det må jeg indrømme. Jeg har altid godt kunnet lide at have indflydelse og har svært ved at forestille mig ikke at have det," siger Kurt Daell.

Offentliggjort første gang i Berlingske Nyhedsmagasin 16.04.2010.