Aristokraten Haldor Topsøe

Der var bud efter ham, da amerikanerne ville opfinde atombomben under Anden Verdenskrig, og han satte sit aftryk på Nelson Mandelas tiltrædelsestale som Syd¬afrikas præsident. Mange tilfældige begivenheder har formet et noget ualmindeligt liv for den nu 94-årige Haldor Topsøe, videnskabsmanden, samfundsrevseren og erhvervsmanden, der nyder international anerkendelse som få andre.

Haldor Topsøe fotograferet af Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Interviewet er ikke mange minutter gammelt, før Haldor Topsøe virrer med hovedet, da han fornemmer, hvad det er, vi gerne vil høre:

”I skal ikke skrive en biografi.”

Han sukker lidt og fortæller, at den metier har han aldrig selv haft lyst til at begive sig ud i, selv om der er mange, der har spurgt.

Stemmen lyder let belærende, da han siger: ”Jeg blev første gang interviewet i 1936. Folk vil brække sig, når de nu igen skal læse om mig.”

Der er skrevet mange artikler og en enkelt bog om Haldor Topsøe:

“Det var sådan set meget godt, men de fokuserede på noget, som jeg ikke selv ville have fokuseret på. Det smagte lidt af, at her kommer jeg – Kong Gulerod.”

Hertil er der vel kun at sige, at grundlæggeren af Haldor Topsøe har bedrevet mere, end hvad de fleste opnår. Det 94-årige blik siger stop, da talen netop falder på bedrifterne.

Men pennen kan han ikke stoppe, når han nu ikke længere sidder lige overfor. Haldor Topsøe er ikke bange for at skille sig ud fra mængden og gå sine egne veje. Han har pondus og er aristokratisk. Et karaktertræk, man sjældent støder på i dag.

Og stor i ingeniørverdenen. Den største, viste det sig, da de professionelle ingeniører ved årtusindeskiftet skulle udpege århundredets ingeniør. Han blev ikke kun udvalgt på grund af sine tekniske bedrifter inden for især katalyse, men også fordi han har været menneske – et ordentligt menneske.

Hædersbevisningerne har det ikke skortet på. Undervejs blev han æresdoktor ved Aarhus Universitet, Göteborgs Universitet, æresmedlem af Dansk Ingeniørforening og er blevet tildelt Tietgenprisen, Dronningens fortjenstmedalje og guldmedalje fra Det kgl. Danske Videnskabernes Selskab. Også uden for hans egen virksomhed har der været bud efter Topsøes erhvervsmæssige vid. Mest kendt har været hans virke som bestyrelsesmedlem og formand for SAS i perioden, hvor Jan Carlzon var topchef.

Læs hele portrætinterviewet i Berlingske Nyhedsmagasin fredag 11. januar 2008