Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En ny frugtordning, et motionscenter, en lønforhøjelse. Det er alle ting, som mange tænker og tror skaber mere arbejdsglæde blandt medarbejdere. Men den tankegang skal ændres.
For en frugtordning er et plaster på såret, som desværre hurtigt falder af igen. Derfor skal både medarbejdere og ledere have resultater og relationer in mente, hvis arbejdsglæden skal indtages med morgenkaffen.
Sådan lyder opfordringen fra chefkonsulent hos Dansk Byggeri, Mads P. Gede, som netop har udgivet en ny bog, »Produktivitet, arbejdsglæde & engagement«, om arbejdsglæde. Konklusionen er meget simpel: Bedre kommunikation kan øge arbejdsglæden i danske virksomheder og dermed også produktiviteten.
»Grundlæggende er god kommunikation, at vi bevidst gør det lettere at lytte til hinanden. Så kommer vi igennem med vores budskaber og bliver mere gennemslagskraftige, og behøver kun sige tingene én gang. Det i sig selv er mere effektivt, og det giver den glæde at være med i en proces, der fungerer,« siger Mads P. Gede.
Arbejdsglæden i Danmark anno 2014 er høj og næsten lige så høj som sidste år, viser ny undersøgelse fra Ennova med 32.000 svar fra 28 lande verden over, og 5.600 danske besvarelser. Men Danmark er rykket fra andenpladsen til femtepladsen på arbejdsglæderanglisten. Mexico er fortsat på førstepladsen, mens Danmark nu er overhalet af Indien, Holland og Norge.
Resultater og relationer
Spørgsmålet er så, hvad der skaber arbejdsglæde. Svaret er resultater og relationer. Resultaterne afspejler, om medarbejderen føler sig god til sit arbejde og relationerne, om vedkommende har et godt forhold til nærmeste kollega og til nærmeste leder.
Derfor er det vigtigt at blive bevidst om, at det først og fremmest er dig selv – og din måde at kommunikere på, der står for at øge glæden ved at sidde ved skrivebordet.
»Ansvaret ligger i høj grad hos os selv. Hos lederen selv og hos medarbejderen selv. I mine øjne skal man begynde med – før man stiller krav til andre – at gøre det, man kan gøre selv,« konstaterer Mads P. Gede.
Det er Alexander Kjerulf, stifter af Arbejdsglæde Nu og ekspert i arbejdsglæde, enig i.
»Ledelsen kan ikke skabe en god arbejdsplads alene. De kan skabe rammerne, men når det er sagt, så har medarbejderen også et stort ansvar for at skabe en god arbejdsdag for sig selv og sine nærmeste kolleger. Hvordan behandler vi hinanden, hvordan taler vi sammen, hvordan arbejder vi sammen, har vi tid til at hjælpe hinanden eller skal alle bare sejle deres egen sø?«
Penge lige ned i lommen
En af de ting, medarbejderen selv kan gøre er at øge rummeligheden. For ifølge Mads P. Gede lærer man mere af dem, som ikke er som en selv.
»Vi er elendige skuespillere i vores eget liv. Når alle de signaler, vi modtager via øjenkontakt og kropssprog, ikke stemmer overens med ordene, der kommer ud af munden, er vi på vagt. Den anden forekommer falsk, og så er relationen på vej i kulkælderen. Det er ofte der, vi går galt af hinanden. Derfor er det meget centralt at få rummeligheden med,« siger Mads P. Gede.Og faktisk er summen af gladere medarbejdere flere penge til virksomheden. Smilende arbejdspladser tjener flere penge, hvis man spørger Alexander Kjerulf.
Det betyder nemlig lavere personaleomkostninger og lavere sygefravær. Og når medarbejderne er glade, leverer de bedre kundeservice, og når kunderne er glade, så kommer de igen.
»Noget af det bedste, man kan gøre for at tjene flere penge på en arbejdsplads er at skabe arbejdsglæde,« konstaterer Alexander Kjerulf, som også pointerer fordelene for den enkelte medarbejder:
»Set fra det enkelte menneskes perspektiv, så ved vi, at vores arbejdsglæde har en kæmpe indflydelse på, hvordan vi har det på arbejdet, men også derhjemme. Og dem, der har høj arbejdsglæde, har et bedre helbred, mindre stress og får færre hjertekarsygdomme.«
Drop frugtordningen
Men hvor stort et problem er det egentligt?
»Hvis du har en virksomhed med overskud og det går godt, har man så et problem? Næ, men vi søger hele tiden at blive mere effektive og dermed øge vores konkurrenceevne. Jeg mener jo så, at her ligger der noget lige til højrebenet. Hvis vi går ind og forbedrer vores kommunikation internt i virksomheden, så forbedrer det vores produktivitet, og det koster ikke særlig meget at begynde at behandle hinanden lidt bedre,« siger Mads P. Gede. Ifølge Alexander Kjerulf vil mange virksomheder rigtig gerne gøre medarbejderne glade, der er bare et lille men.
»Danske virksomheder vil virkelig gerne, men de gør alle de forkerte ting. Der er rigtig mange, der tænker »vi skal have mere arbejdsglæde – vi skal have en frugtordning«. Og den frugtordning gør jo ingenting for arbejdsglæden. Det er der desværre mange, der tror.«