Arbejdsgiverne stiller forbudte spørgsmål

15 pct. af de kvindelige nyuddannede ingeniører har oplevet at blive spurgt ind til familieplaner, når de er til jobsamtale. Hvis arbejdsgiveren lægger vægt på svaret, bryder de loven.

Foto: MARIA HEDEGAARD

Er du gravid? Skal I snart have et barn mere? Er du på vej på barsel?

Hvis du er kvinde og ingeniør, kan du risikere at møde den type spørgsmål til jobsamtalen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Ingeniørforeningen IDA. Her har 15 pct. af de kvindelige nyuddannede ingeniører til jobsamtale oplevet at blive spurgt, om de forventer at få børn, har familieplaner eller lignende spørgsmål.

»15 pct. er ret mange. Det er et område, som arbejdsgiveren ikke må tillægge nogen vægt. Arbejdsgiverne bør holde sig fuldstændigt fra de her spørgsmål. Det sætter de jobsøgende i en ubehagelig situation,« siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen IDA.

Når de kvindelige ingeniørspirer må stå ret og svare på private spørgsmål til job­samtalerne, kan det være ulovligt. Ifølge Ligebehandlingsloven er det ikke tilladt at fravælge en ansøger, fordi hun er gravid, eller fordi kandidaten snart skal afholde barsels- eller forældreorlov.

Faktisk må arbejdsgiveren som udgangspunkt gerne spørge ind til familieplanerne, men så snart der bliver lagt vægt på kandidaternes svar, er det et brud på loven. Den gråzone betyder, at arbejdsgiverne bør holde sig fuldstændigt fra disse emner til enhver jobsamtale, siger Mette Klingsten, partner i advokatfirmaet Bech-Bruun og specialist i ansættelsesret.

»Det er et minefelt, hvis man først begynder at bevæge sig ind på det område. Så snart arbejdsgiveren har spurgt ind til familie­planlægning, risikerer de, at kandidaten spørger sig selv, hvorfor arbejdsgiveren spørger om det, hvis de ikke lægger vægt på det,« siger Mette Klingsten.

Hos juristernes og økonomernes fagforening, DJØF, oplever man også, at medlemmerne bliver stillet forbudte spørgsmål til jobsamtalerne.

Ved en lignende undersøgelse fra i år svarede 16 pct. af de adspurgte DJØF­medlemmer, at de var blevet stillet spørgsmål af privat karakter, som foruden familieplaner også omfattede religion og politisk ståsted.

»Det må man jo ikke spørge om. Men det afholder desværre ikke nogle arbejdsgivere fra at gøre det,« siger Christine Stemann Johansen, der er chefkonsulent i DJØFs rådgivnings­center og ofte taler med fortvivlede medlemmer, der ikke ved, hvordan man skal gribe spørgsmålene an.

Ingeniørforeningen IDAs undersøgelse viser, at arbejdsgiverne især interesserer sig for kvindernes planer om at stifte familie. Blot seks procent af de adspurgte mænd har oplevet, at arbejdsgiverne har spurgt ind til deres familieplaner, mens det altså er tilfældet for 15 procent af de kvindelige medlemmer.

Det er et tydeligt tegn på uretfærdig behandling af ansøgerne, mener IDAs Morten Thiessen.

»Med ligebehandlingsbrillerne på er det problematisk, at arbejdsgiverne spørger så forskelligt. Det giver udtryk for en forventning om, hvordan arbejdsgiverne mener, at den nyansatte skal være,« siger Morten Thiessen.

Ifølge Christine Stemann Johansen, DJØF, ligger ansvaret for den ulige behandling 100 procent hos arbejdsgiverne:

»De skal overholde lovgivningen og have forståelse for, at kvinder bliver gravide.«

Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), ser man ingen grund til, at arbejdsgiverne ændrer deres spørgerutiner. Chef­konsulent i DA Lise E. Bardenfleth finder det helt naturligt, at man kommer ind på personlige forhold under en jobsamtale.

»En jobsamtale handler ikke blot om, hvad man kan fagligt. Det er relevante spørgsmål, når bare man ikke lægger negativ vægt på svarene,« siger Lise E. Bardenfleth.

Hos DJØF rådgiver man ofte medlemmer i, hvordan de skal håndtere job­samtaler, og der kommer mange henvendelser både forud for og efter jobsamtaler. Chef­konsulent Christine Stemann Johansen råder medlemmerne til generelt at være ærlige, men siger også, at der kan være grund til at stikke en hvid løgn i ny og næ, når det kommer til spørgsmål om planlagt graviditet.

»Jeg mener ikke, det under en job­samtale er naturligt at komme ind på, hvordan familie­planerne ser ud i fremtiden. Det skal man afholde sig fra at svare på. Så må man stikke en lille hvid løgn, hvis man planlægger at blive gravid inden længe,« siger hun.

Også hos IDA mener man, at det kan være helt acceptabelt at fortælle en mindre løgn, hvis man er bange for, at sandheden er hæmmende for jobchancerne.

»Virksomhederne skal kende deres plads og må forstå, at den slags spørger man ikke om i 2015,« siger Morten Thiessen.