Arbejdsgiverne har forståelse for kuldsejlede forhandlinger

Dansk Arbejdsgiverforening har fuld forståelse for, at finansminister Bjarne Corydon (S) har valgt at skrinlægge trepartsforhandlingerne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er med Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) velsignelse, at finansminister Bjarne Corydon fredag eftermiddag begravede trepartsforhandlingerne, fordi Dansk Metal ikke vil være med til at give afkald på ferie- og helligdage.

- Vi mener, at det er forståeligt, at regeringen ville undersøge, om der var grundlag for trepartsdrøftelser, og vi mener, det er rigtigt, når regeringen nu konkluderer, at det er der ikke, siger administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen.

- Trepart er en procesvej. Når den ender blindt, så må man vælge en anden vej, fortsætter han.

Jørn Neergaard Larsen forventer, at regeringen nu »vil sætte reformarbejdet i gang via sædvanlige politiske processer.«

- Regeringsgrundlaget udpeger en række reformområder, som vi er enige i – om end vi vurderer reformbehovet som noget større end regeringen, siger DA-direktøren.

Bjarne Corydon lover da også, at regeringen vil arbejde hårdt for at finde de fire milliarder kroner, som trepartsforhandlingerne skulle have kastet af sig, et andet sted.

- Ambitionsniveauet for forhandlingerne var at finde fire milliarder, og det må vi se, om vi kan finde andre steder. Vi kunne have sikret os fire milliarder kroner. Den mulighed har vi nu forpasset, lyder det fra ministeren, der siger, at muligheden for at finde en samlet løsning nu »bliver vanskeligere.«

Det er som sagt fagforeningen Dansk Metal, der har stukket en kæp i hjulet på forhandlingerne ved at melde ud, at man under ingen omstændigheder kan gå med til at sløjfe hverken ferie- og helligdage.

Bjarne Corydon har siden meldingen fra Dansk Metal først sagt, at han ville undersøge, om der var mulighed for at fortsætte forhandlingerne, men i løbet af fredagen erfarede flere medier, at regeringen havde droppet ambitionen om at lande en trepartsaftale.