Arbejdsgivere vil ikke have folk over 50

Arbejdsgivere fravælger de ældre. Virksomhederne er fordomsfulde, og mange ansatte mener, at kolleger over 50 diskrimineres.

De ældre oplever, at de diskrimineres på arbejdsmarkedet, viser en undersøgelse fra HK Privat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
De skriger på arbejde - virksomhederne. Og mens de skriger, så går der en stor gruppe erfarne, fleksible og arbejdsvillige danskere rundt uden et arbejde. Der er bare ét problem. I virksomhedernes øjne er de for gamle.

- Jeg har skrevet rigtig, rigtig mange ansøgninger. I hvert fald tre-fire stykker hver uge siden jeg blev ledig. Jeg føler mig ikke udbrændt og ønsker ikke en pensionisttilværelse som 62-årig, siger Lone Heilesen til Ritzau.

Og hun er ikke den eneste, der føler, at virksomhederne vælger hendes arbejdskraft fra. HK Privat har lavet en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der viser, at 39 procent oplever, at kolleger over 50 år diskrimineres.

Det tal undrer ikke lektor Lynn Roseberry fra Copenhagen Business School.

- Det handler i høj grad om fordomme, siger hun.

Ifølge økonomisk vismand Michael Rosholm fra Århus Handelshøjskole er det efterlønsordningen, der er medvirkende til, at virksomhederne er forsigtige med at ansætte ældre.

- Problemet er, at når man slår en ny stilling op, så er det en meget stor investering at lære folk op, og derfor er virksomheden tilbageholdende med at ansætte ældre, fordi det så er usikkert, hvor længe folk bliver, siger han./ritzau/