Arbejdsgivere og arbejdstagere har fundet hinanden i magtens top

Der er DI og så er alle de andre. Sådan ser virkeligheden ud i lobbyland, hvor DIs Karsten Dybvad ligger suverænt foran alle andre faglige organisationer og brancheforeninger, men LOs førstekvinde Lizette Risgaard cementerer sin position for sin konsensussøgende stil fremfor barrikadeprofil.

Lobbyisternes førstemand, DIs Karsten Dybvad er placeret som den fjortende mest magtfulde i landet. Her taler Karsten Dybvad fra Dansk Industri til forsamlingen. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det gjorde han i øvrigt også sidste. Han er storbror blandt sine ligemænd i de faglige organisationer og brancheforeninger.

Det bør han også være som topchef for landets største erhvervsorganisation, DI, lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, RUC.

»DI er toneangivende både på de centrale overenskomstforhandler og når den økonomiske politik diskuteres, derfor har Karsten Dybvad ord som administrerende direktør for organisationen vægt, og han spiller en stor rolle i forhold til, når samfundsmæssige beslutninger bliver truffet.«

Karsten Dybvad haft stort set altid befundet sig tæt på magten. Han har haft nogle af landets mest magtfulde embedsmandsposter.

Han begyndte karrieren i LO, men endte med at komme meget tæt på tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Siden Han har været førstemand i Dansk Industri de seneste syv år.

Der er næppe nogen tvivl om, at han har placeret DI allerøverst i regeringens bevidsthed og fået organisationen til at fremstå som den, der har løsninger på Danmarks fremtid.

DI har flere muskler end nummer to blandt organisationerne, Jens Klarskov, der er administrerende direktør i Danske Erhverv, der lige akkurat når ind på listen over de fem mest magtfulde organisationsdirektører. Han er samlet set placeret som nummer 55 på årets magtliste, det er et fald på magtpladser i forhold til sidste år magtanalyse. Og der er langt ned til Dansk Arbejdsgivers administrerende direktør Jacob Holbrand, der bliver placeret som nummer 98 på magtlisten.

Det er endnu ikke lykkedes Jacob Holbrand at positionere sig og træde i karakter i forhold til organisationens mangeårige direktør Jørn Neergaard Larsen efter at han gik på pension og efterfølgende en overgang var beskæftigelsesminister.

DI har dog brug for kollegerne i både DA, Dansk Byggeri og Danske Erhverv, når det gælder forhandlingerne om overenskomster, så de store eksportvirksomheder, der er medlem af DI, får billige overenskomster. De mindre organisationer har til gengæld også brug for storebror DI, når det gælder lobbyisme over for Folketinget og EU.

Arbejdstagermagt

LO’s formand Lizette Risgaard har yderligt cementeret sin position på listen og har for alvor brag LO tilbage på dagsordensættende landkort. LO’s synspunkter bliver hørt på den politiske scene. Hun har i virkelig formået at vinde gehør i forhold til sin forgænger, Harald Børsting. Hun bevarer da også pladsen som som Danmarks næstmest magtfulde organisationsmenneske – kun overgået af DI’s Karsten Dybvad.

»Lizette Riisgaard er klart mere markant end Harald Børsting. Hun har fået markeret LO langt klarere på en række områder, og har været med til at sætte nogle dagsordner bl.a. for platformsøkonomi, videreuddannelse og integration,« siger arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, RUC.

Generelt er fagforeningsbosserne i Danmark rykket tættere på magten. Dansk Metals formand, Claus Jensen, er igen år rykket frem på listen. Han er hoppet 15 pladser op til nr. 34 på top-100-listen. Det placerer ham som den fjerde mest magtfulde på listen.