Arbejdsgivere: Det er vores ansvar at skabe ligeløn

Både DA og LO peger på, at det er arbejdsgivernes ansvar at mindske lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Det er til enhver tid arbejdsgivernes ansvar at skabe ligeløn. Sådan lyder erkendelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er overrasket over, at lønforskellen mellem mænd og kvinder endnu ikke er mere udlignet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er til enhver tid arbejdsgivernes ansvar at skabe ligeløn.

Sådan lyder erkendelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der er overrasket over, at lønforskellen mellem mænd og kvinder endnu ikke er mere udlignet.

»Det er arbejdsgivernes fulde ansvar at skabe ligeløn, hvis mænd og kvinder er lige kvalificeret og gør det lige godt. Jeg havde faktisk forestillet mig, at udviklingen ville have peget den anden retning, netop fordi at der er flere initiativer i gang, og at stadigt flere kvinder får en højere uddannelse og indtager højere stillinger,« siger chefkonsulent i DA, Lise Bardenfleth, der peger på flere forklaringer.

»Jeg formoder, at forskellen bunder i det kønsopdelte arbejdsmarked, og så afspejler det vel også langt hen ad vejen, at kvinderne har hovedansvaret for, hvad der foregår inden for hjemmets fire vægge. Kvinderne henter børn, køber ind og laver mad, og de bliver af den grund mindre fleksible end mænd. Det har måske også en afsmittende effekt, når kvinderne forhandler løn, fordi at de har et større behov for at gå til tiden eller måske gå en time før om fredagen, fordi daginstitutionen lukker,« siger hun.

Hvis kvinderne vil ændre på situationen, bliver de derfor nødt til at gøre sig klart, at der i dag hersker nogle forskelle mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet, forklarer Lise Bardenfleth.

Åbenhed er det første skridt

Hos LO peger næstformand Nanna Højlund ligesom DA på, at arbejdsgiverne har »et ret præcist ansvar i den her sag«, fordi det af den såkaldte ligelønslov fremgår, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre ligeløn. Nanna Højlund kalder lønforskellen mellem mænd og kvinder for »nedslående« og råder generelt lønmodtagere til at være mere åbne omkring deres løn.

»Vi råder virkelig vores medlemmer til at gå ud og diskutere, hvad man får i løn, for ellers ved de ikke, at vi faktisk har et problem. Arbejdsgiverne forskelsbehandler jo ikke af ond vilje. Desuden anbefaler vi, at de søger fællesskabet og bruger deres fagforening, fordi vi godt ved, at det kan være svært at stå alene i den her sag. Når der forhandles løn, kan man hurtigt få en følelse af, at det måske bare ikke er en selv, der gør det godt nok, og at det derfor er retfærdigt, at man får mindre i løn. Det synes jeg ikke, at man som individ skal tage ansvar for,« siger Nanna Højlund.