Arbejder folk, når de arbejder?

Ledere arbejder måske mindre, end vi går og tror. Det viser en rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Arbejderne lederne lige så længe, som de selv giver indtryk af? Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor meget arbejder din leder egentlig? Har han i virkeligheden løbet fire maratoner? Og tager hun virkelig til møde, når hun går klokken 14 om onsdagen?

Disse spørgsmål besvarer en ny undersøgelse udarbejdet af Rockwool Fondens Forskningsenhed, og svarene er tilsyneladende nej.

Undersøgelsen viser, at ledere i dagens Danmark i virkeligheden ikke arbejder så meget, som de giver udtryk for. Rapporten bygger på den hidtil største repræsentative undersøgelse, der er gennemført blandt ledere på forskellige niveauer, der selv har angivet, hvordan de bruger dagens timer.

Den viser en stabil udvikling i tallene, da det ikke er en front, hvor du finder de store svingninger. Dog er der sket en udvikling på området mod, at det er blevet lettere for folk at arbejde hjemmefra. En udvikling, der dog også gør, at man er mere online hele tiden.

»Det vigtigste i sidste ende er, at der kigges på den faktiske tid, folk bruger på arbejde. Andre undersøgelser viser det samme, og udviklingen er meget stabil. Folk lever et meget regelmæssigt liv på det område,« siger Jens Bonke, der er manden bag rapporten.

Der kan være mange årsager til, at rapporten kommer med dette resultat, og der er også flere holdninger til, om det er sandt.

Christian Ørsted er ledelsesrådgiver og forfatter af bogen »Livsfarlig Ledelse«. Resultatet kommer ikke bag på ham. Han mener, at noget af forklaringen ligger i, at nogle folk overrapporterer, og at det kan være svært for dem at vurdere, hvornår de egentlig arbejder, og hvornår de har fri.

»Folk regner med, at de arbejder mere, end de i virkeligheden gør, men de bliver snydt. Jeg tror, mange vil blive overraskede over at se en opgørelse over deres faktiske arbejdstimer i forhold til, hvor mange timer de selv tror, de arbejder,« siger Christian Ørsted og fremhæver, at folk i stedet tager arbejdet med hjem.

Han mener også, at det er det, der kan være bekymrende i forhold til lurende stress, fordi det er, når folk tager arbejdet med hjem, at det bliver en byrde, og at der er meget ringe forståelse for psykisk arbejdsbelastning.

»Folk tror, de arbejder mere i timer, fordi arbejdet også ligger psykisk, og det er det, der er problemet,« siger Christian Ørsted.

Desuden fremhæver han også omvendt hjemmearbejde, hvor folk laver en masse private ting i arbejdstiden, hvilket reelt ikke kan tælles som arbejde, men kommer til at gøre det, fordi man er til stede på arbejdspladsen fysisk.

For mange ledere på mellemniveau er der meget ansvar, krav og mål at leve op til, og de hænger sjældent sammen med graden af indflydelse. Derfor kan det virke som en psykisk belastning, når man groft sagt ikke får lige så meget ud af sit arbejde, som man føler, man lægger i det.

»Folk får mere og mere komplekse arbejdsopgaver, og man går med det i hovedet, så det hænger i høj grad sammen med ansvar i forhold til indflydelse,« siger Christian Ørsted,

Majken Matzau er indehaver af Matzau Erhvervspsykologer og en af de førende eksperter på området.

Hun mener også, at der er meget stor uoverensstemmelse mellem ansvar og indflydelse, og når den forskel bliver for stor, er der stor risiko for at udvikle for eksempel stress.

»Lederne er super pressede. De er loyale, dedikerede og vil gerne gøre det godt, men de er bundet på hænder og fødder og har ingen frihed,« siger Majken Matzau.

Hun kan imidlertid ikke genkende billedet af, at lederne ikke arbejder lige så meget, som de giver udtryk for. Hun ser tværtimod, at de er meget performance-orienterede og hele tiden kæmper med at nå målene, samtidig med at familielivet også skal fungere.

»Jeg kan slet ikke genkende det, nærmere tværtimod. De ledere, jeg møder, ved godt, at de arbejder for meget, og at lederjobbet er hårdt,« siger Majken Matzau.