Arbejder du virkelig 12 timer om dagen? »Det må jeg jo nok erkende, at jeg gør«

En skabertrang og en higen efter udfordringer får Vattenfalls danske chef, Ole Bigum Nielsen, til at arbejde 80 timer om ugen. Arbejdstiden er de seneste to år blevet brugt på at levere to ambitiøse vinderbud på havvind – senest med de kystnære havvindmøller.

Ole Bigum Nielsen fra Vattenfall elsker at sejle ud til vindmøller på vandet. Her må han nøjes med landjorden og en model. Arkivfoto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vattenfalls vindmøllekontrolrum i Esbjerg er så proppet med skærme, tastaturer og andet isenkram, at det er tættere på at ligne cockpittet i Tusindårsfalken end et kontor anno 2016. Her stod Ole Bigum Nielsen mandag midt på formiddagen, da han fik overbragt nyheden om, at Vattenfall havde vundet udbuddet om de kystnære vindmøller med et meget lavt bud på 47,5 øre per kWh. Han nåede dårligt nok at give beskeden internt, før den første journalist ringede, og så den næste, og så den næste.

»Resten af dagen lå jeg vandret i telefon­opkald. Det var en hektisk dag, må jeg sige,« fortæller Ole Bigum Nielsen.

Den 51-årige chef for Vattenfalls danske forretning har i mange år været en central skikkelse i selskabets havvindmølleforretning, men trådte for alvor frem på scenen i slutningen af 2015, da han blev udnævnt til landechef for Danmark. Inden da havde Ole Bigum Nielsen været i Vattenfall i ti år og gjort det godt i en række stillinger i koncernen – blandt andet som projektleder for verdens dengang største havvindmøllepark, Thanet, som Ole Bigum Nielsen både husker for en af sine største ­udfordringer og succeser.

»Det er det mest kaotiske projekt, jeg nogensinde har haft med at gøre. Alt tænkeligt – både positivt og negativt – af enhver art skete, og jeg spørger nogle gange mig selv, hvordan det lykkedes at gennemføre projektet til tiden og inden for budgettet.«

Efter den hårdt tilkæmpede succes med ­Thanet blev Ole Bigum Nielsen projektchef for havvind på det vigtige engelske marked. ­Siden kom forfremmelserne i en lind strøm, men han havde ikke en egentlig karriereplan. Helt sikkert er det dog, at Ole Bigum Nielsen ikke er ­kommet sovende til sin nuværende stilling, for den ingeniør- og økonomi-uddannede vindmand er kendt for at arbejde ekstremt hårdt og ekstremt meget. Når man spørger ham om, hvorvidt det er rigtigt, at han ­arbejder 12 timer om dagen, tøver Ole Bigum Nielsen lidt.

»... det må jeg jo nok erkende, at jeg gør. Det er rigtig nok,« siger han.

»Jeg er drevet af ­udfordringer og af at se tingene lykkes. Selv om jeg har været i vindbranchen i 15-16 år, ­synes jeg stadig, at det er fantastisk at sejle ud til en vindmøllepark på vandet. Det er hverken et spørgsmål om løn eller anerkendelse for mig.«

Ole Bigum Nielsen bor med sin kæreste, Jeannette, i Horsens, hvor han har tre faste løbe­ruter på ti, 20 og 30 kilometer. Det CEO-­obligatoriske maratonløb har Vattenfall-­chefen dog aktivt fravalgt.

»Halvmaraton passer meget bedre ind i min kalender, så jeg ikke skal planlægge måneder i forvejen,« lyder det grinende fra Vattenfall-direktøren.