Arbejde hjemmefra er fyldt med fordele for alle

Produktiviteten stiger, work-life-balancen forbedres og miljøet skånes, når vi arbejder hjemmefra. 2. maj er udnævnt til National Hjemmearbejdsdag af bl.a. Dansk Erhverv og Videnskabsministeriet.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iført slåbrok og med hjemmebrygget kaffe på kanden kan danskerne gøre deres arbejdspladser mere konkurrencedygtige. Vi er nemlig mere effektive, når vi arbejder hjemme, så vejen til at øge den ellers haltende produktivitet i danske virksomheder skal blandt andet gå igennem flere hjemmearbejdsdage.

Sådan lyder budskabet fra Videnskabsministeriet, Dansk Erhverv og Microsoft, der sammen med en række andre virksomheder og organisationer vil gøre 2. maj i år til National Hjemmearbejdsdag.

»Vi skal have øget produktiviteten i Danmark, og det kan hjemmearbejde – eller distancearbejde – fordre. Teknologien er i dag så udviklet, at vi ikke længere er afhængige af hver eneste dag at skulle være på kontoret. Man kan arbejde hjemmefra, i toget eller i mit tilfælde fra ministerbilen. Mere fleksible arbejdsformer kan fremme vores produktivitet,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

At netop Videnskabsministeriet nu går i front for mere distancearbejde og ikke f.eks. Beskæftigelses- eller Økonomi- og Erhvervsministeriet, skyldes, at velfungerende distancearbejde forudsætter et stærkt digitaliseret samfund – en af ministerens mærkesager.

Hos en af initiativtagerne til den nationale hjemmearbejdsdag, Microsoft, lægger man ikke skjul på, at dagen for dem er en anledning til at sætte øget fokus på digitale produkter, som de selv udbyder.

»Men vi er også optagede af de samfundsøkonomiske fordele i det. Kører folk mindre udleder de mindre CO2. Noget af den tid, folk bruger på at transportere sig, vil de i stedet bruge på arbejde. Det vil øge effektiviteten. Men vi er først og fremmest med i initiativet, fordi vi selv arbejder på den måde i Microsoft. I gennemsnit arbejder en medarbejder hjemmefra en dag om ugen. Man skal ikke spørge om lov og kollegerne ser ikke skævt til en. Den fleksibilitet giver os mulighed for at tiltrække og fastholde en bredere medarbejderskare end ellers,« fortæller HR-chef i Microsoft Thomas Ahrenkiel.

Frygter mistanke om dovenskab

Også Birgitte Meisner Nielsen, Fagchef for HR & Ledelse, Dansk Erhverv, peger på hjemmearbejdsdage som afgørende for rekruttering.

»Flere og flere medarbejdere har i dag en forventning om at kunne arbejde hjemme i større eller mindre omfang,« siger hun.

Chefen har ingen grund til at være bekymret over, at de ansatte bare driver den af derhjemme, fortæller hun.

»De fleste undersøgelser viser, at man giver den en ekstra skalle på en hjemmearbejdsplads, fordi man kan frygte, at chefen skal tro, man bare sidder og drikker kaffe eller kører i Brugsen. Faktisk er man mere produktiv, fordi man kan arbejde uforstyrret og koncentreret,« siger Birgitte M. Nielsen.

Ikke alle opgaver egner sig til at blive løst hjemmefra, og det er helt afgørende, at leder og medarbejder har afstemt forventningerne til, hvordan det foregår, anbefaler hun:

»Virksomhedens behov og ønsker i forhold til, hvordan hjemmearbejdsdage skal foregå, skal afdækkes. Hvornår på dagen skal medarbejderen være til at få fat på? Hvilke behov har medarbejderen i forbindelse med hjemmearbejdsdage? Hvilke behov har kolleger, samarbejdspartnere og kunder? En sådan afstemning vil vise, hvilke opgaver der egner sig til at blive flyttet hjem og hvilke kvalifikationer det kræver af medarbejderen.«

Der er dog grænser for, hvor ofte en ansat bør arbejde hjemme. For mange dage hjemme kan nemlig betyde, at den ansatte mister tilknytningen til arbejdspladsen, mener både Birgitte M. Nielsen og Thomas Ahrenkiel.

»Vi hører af og til fra nogle af vores medarbejdere, at hvis de bliver hjemme længe, mister de følingen med, hvad der sker på arbejdspladsen. Så man skal ikke have carte blanche til aldrig at komme på kontoret mere,« siger han.