Apples nye »superwoman«

Amerikanske Angela Ahrendts har det hele. Familie, penge og en karriere i toppen af den internationale elite. Som person er hun uden dikkedarer og meget ligetil.

Da nyheden om Angela Ahrendts skifte til Apple ramte offentligheden, faldt Burberrys aktie med en værdi svarende til 3,5 mia. kroner. Apples aktie steg næsten tilsvarende, hvilket fik den engelske avis The Independent til at konkludere, at Angela Ahrendts er omkring syv mia. kroner værd. På Forbes’ liste over verdens mest magtfulde kvinder står hun som nummer 53. Foto: Daniel Deme Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun er nærmest indbegrebet af en »superwoman«. Hun ser godt ud, har mand og tre børn og en karriere, der slår langt de fleste mænd i gulvet.

Angela Ahrendts var sidste år den bedst betalte topchef i Storbritannien med en løn inklusive en større aktiebonus på 147 mio. kr., og til næste år tiltræder hun på et nyt job som chef for Apples afdeling for private kunder. Hun bliver dermed den eneste kvinde i den ni mand store direktion hos den amerikanske IT-gigant.

Hun kommer fra en post som chef for det engelske tøjfirma Burberry, som hun for alvor har vendt fra at være en skrantende virksomhed til en stor succes. Det er således ikke erfaring med salg af teknologiske produkter som iPhone, tablets og computere, der har bragt hende til hendes nye postion, men derimod solide resultater inden for detailhandelen.

Da nyheden om hendes skifte blev offentliggjort, faldt Burberrys aktie med en værdi svarende til 3,5 mia. kr. Apples aktie steg stort set tilsvarende, hvilket fik den engelske avis The Independent til at konkludere, at Angela Ahrendts er omkring syv mia. kr. værd. Og det er den slags pondus, som Apple har brug for i kampen mod konkurrenten Samsung.

Angela Ahrendts har aldrig lagt skjul på, at hun vil frem i verden, og hun er nummer 53 på Forbes´ liste over de mest magtfulde kvinder i verden. En postion, hun bestemt ikke har fået foræret. Hun er ikke brite, men kommer oprindeligt fra den lille by New Palestine i staten Indiana i USA.

Hun har fem søskende, og hendes forældre var lokale forretningsfolk. Pladsen var trang i hjemmet, og Angela Ahrendts brugte derfor sin kreativitet til at lave sin egen oase i et skab under den ene trappe. De kreative talenter gjorde, at hun mente, hun skulle være designer, men det endte med at være marketing og produktudvikling, som hun studerede.

Det var tilsyneladende et godt valg. Før hun kom til Burberry, havde hun allerede gjort karriere i flere år i Manhattans modeverden med topposter hos blandt andet Donna Karan og Liz Claiborne. Her gjorde hun sig kendt med lange arbejdsdage, der begyndte kl. fem om morgenen, og hvor batterierne hele tiden blev fyldt op med diet coke. Hun har selv sagt, at hendes blod nærmest må være brunt.

For syv år siden kaldte så udfordringen hos Burberry. I første omgang var hun ikke særligt lun på tilbuddet, men det endte med at blive hendes svendestykke at ændre det ærkebritiske tøjmærke til at være et globalt modefænomen.

Det skete i høj grad gennem en satsning på det asiatiske marked. Herefter kom USA på paletten, og Angela Ahrendt lavede også en strategi for at gøre Burberry til et digitalt brandt. Og for ejerne af det engelske tøjfirma har den nye kurs været særdeles lukrativ. Både omsætning og aktiekurs for Burberry er mere end fordoblet, siden Angela Ahrendts kom til.

En ren dans på roser har det dog ikke været, og hun har ikke været lige populær hele tiden. Det første år, hun var på posten, fyrede hun hele designteamet i Hong Kong og lukkede fabrikker. Omvendt kan man i engelske og amerikanske aviser også læse gode skudsmål om hende på det personlige plan. Folk vil gerne arbejde for hende, fordi hun er helt uden dikkedarer. Hun er rent talent, har en af hendes tidligere chefer udtalt. Andre har bemærket, at hendes forvandling af Burberry skulle der netop en amerikaner til og ikke en englænder.

Angela Ahrendts er gift med sin kæreste fra gymnasietiden, Gregg. Han stoppede med sit arbejde i New York og flyttede til London og blev hjemmegående, da hustruen for alvor indtog posten i Burberry.

Angela Ahrendts er desuden meget religiøs og skulle efter sigende læse Biblen hver dag. To hunde er en del af familien, der i dag er bosat uden for London. Et amerikansk netmedie spurgte på et tidspunkt, om en kvinde kan have det hele med henvisning til Angela Ahrendts. Det er der vist noget, der kunne tyde på godt kan være tilfældet.