Ansatte skal selv betale for influenza-frygt

Bliver ansatte hjemme af frygt for at blive smittet med influenza A, har de ikke ret til at få løn under fraværet.

Foto: Colourbox
Både arbejdsgivere og ansatte skal tænke sig godt og grundigt om, hvordan de vil håndtere den epidemi, der, som sundhedsmyndighederne forudsiger, vil ramme hver fjerde dansker i de kommende måneder. For er der slinger i valsen, kan de ansatte risikere at miste løn, og arbejdsgiverne kan miste retten til dagpengerefusion.

Sådan lyder advarslen fra Helene Amsinck, advokat, Kromann Reumert.

- Hvis en medarbejder f.eks. bliver hjemme af frygt for at blive smittet på jobbet, eller fordi han eller hun mener at have været udsat for konkret smitterisiko, har vedkommende ikke krav på løn. Og det er endog usikkert, om fraværet vil være lovligt forfald, siger Hele Amsinck.

Er det den anden vej rundt myndighederne, der henstiller den ansatte til at blive hjemme, kan han godt have krav på fuld løn.

Men også arbejdsgiveren risikerer at blive ramt. Ikke kun ved, at de ansatte lægger sig syge, så der kommer massivt mandefald på arbejdspladsen. Men også ved, at han kan miste retten til dagpengerefusion, hvis han selv har opfordret de ansatte til at blive hjemme af hensyn til smittefaren.

Arbejdsgiverne bør derfor lægge en strategi for, hvordan de vil håndtere situationen, hvis influenzaen rammer netop deres virksomhed, fortæller advokat Claus Juel Hansen, Kromann Reumert.

- De bør bl.a. overveje, hvilke konsekvenser det vil kunne få for virksomheden, og hvordan de kan forsøge at forebygge, at influenzaen breder sig på arbejdspladsen, udtaler advokat Claus Juel Hansen.

Ud over at sætte fokus på hygiejne og opfordre til lægebesøg ved mistanke om influenza A, kan arbejdsgivere lade flere ansatte arbejde hjemmefra for at begrænse smitterisikoen.

- ulha