Ansatte ignorerer brandalarmer

Danskerne tager det ikke alvorligt, når brandalarmen går på jobbet, hotellet eller i andre store bygninger.

Læs mere
Fold sammen
Selv om lyden kan være øresønderrivende bliver mange danskere siddende foran computerskærmen på jobbet eller fortsætter deres indkøbstur i shoppingcenteret, mens brandalarmen hyler videre. Alt for ofte bliver brandalarmerne nemlig ignoreret, skriver metroXpress.

- Det er et stort problem. Vi oplever ofte, at folk bliver i bygningen, selv om de burde samles udenfor. De har måske forsøgt at afmelde alarmen, men vi tager aldrig folks ord for gode varer, for mange gange er der faktisk brand i et depot eller et kontor, uden at personalet har opdaget det. Det kan hurtigt udvikle sig kritisk, siger Peter Dræbye, viceberedskabschef i Hvidovre Kommune til avisen.

En af årsagerne til, at folk lader hånt om alarmerne er, at mange har oplevet, at der har været tale om falsk alarm. Men det skyldes også, at ledelsen på arbejdspladsen antager, at folk har styr på, hvad de skal gøre, når alarmen lyder.

- Erfaringen viser bare, at det ikke er tilfældet. Vi bliver tit mødt med beskeden om, at 'jamen vi har afmeldt alarmen'. Men det kan man ikke, og er folk ikke ude fra bygningen, påtaler vi det over for ledelsen, siger indsatsleder i Roskilde Brandvæsen Ole Mebus, og tilføjer, at det kan medføre politianmeldelse og bøder.

Brandinspektør i København Ove Holm Jensen anbefaler, at man indfører en stemmealarm i stedet for. Den kan nemlig konkret fortælle folk, hvad de skal gøre - nemlig forlade bygningen.

- ulha