Ansatte i regioner får ny overenskomst

De 136.000 ansatte i landets regioner har fået en ny overenskomst, der blandt andet giver mere løn og uddannelse.

Læs mere
Fold sammen

De danske regioners ansatte har fået en ny overenskomst for de kommende tre år.

Lønmodtagere og arbejdsgivere i regionerne er fredag blevet enige om en ny overenskomst for de i alt 136.000 ansatte, der blandt andet omfatter sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og læger.

Aftalen indeholder blandt andet lønstigninger og mere uddannelse, oplyser parterne i en pressemeddelelse.

De ansatte se frem til lønforhøjelser på 5,39 procent over de næste tre år. Dertil forbedres forholdene for blandt andet uddannelse, barsel til fædre, pension og indsats mod stress.

»Vi skal have et attraktivt regionalt arbejdsmarked og samtidig sikre, at vi ikke overhaler lønningerne på det private arbejdsmarked. Med denne aftale sikrer vi medarbejdernes købekraft, samtidig med at vi bruger borgernes skattekroner mådeholdende og fornuftigt,« siger regionernes chefforhandler, Anders Kühnau (S), i en pressemeddelelse.

Der afsættes blandt andet 11 millioner kroner til en tre-årig indsats for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, og seks millioner kroner går til et uddannelsesløft for ufaglærte.

De ansatte mænd i landets fem regioner får yderligere en uges øremærket barsel, uden det går ud over kvindernes barselsret.

Også fagforbundet FOA er tilfredse med overenskomsten.

»Sammenlignet med forligene i 2011 og 2013, som var kriseforlig, så er der en klart bedre økonomi denne gang. Senest var der 1,97 procent over to år. I FOA hæfter vi os rigtig meget ved, at regionerne nu også er medspiller i processen, der skal gøre den offentlige sektor faglært,« siger formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.