Ansatte hos Siemens Wind Power er blevet kronisk syge af farlig kemi

De seneste 10 år har Arbejdsskadestyrelsen afgjort, at mindst 64 medarbejdere hos Siemens Wind Power i Brande er blevet kronisk syge af deres arbejde.

De seneste 10 år har Arbejdsskadestyrelsen i mindst 64 sager afgjort, at medarbejdere er blevet syge af farlig kemi, som de er blevet udsat for i deres job hos vindmøllefabrikanten Siemens Wind Power. De ansatte har fået astma eller eksem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver DR Nyheder.

Arbejdet med de kemikalier, Siemens Wind Power bruger i produktionen, har givet medarbejderne eksem og astma.

- Efter min vurdering er der tale om en arbejdsmiljøskandale, fordi der er så mange syge, og fordi det har stået på i så mange år, siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Han bakkes op af flere andre forskere, DR Nyheder har talt med, blandt andre Hans Jørgen Limborg, arbejsmiljøforsker og leder af virksomheden TeamArbejdsliv.

- Det er chokerende højt og meget alvorligt. Når man er blevet syg af de her stoffer, er man det resten af livet, siger han.

Sygdommene er angiveligt kommet fra påvirkning fra de kemiske stoffer epoxy og isocyanater. Sidstnævnte skulle Siemens ulovligt have brugt i perioden 2003 til 2011, fortæller DR Nyheder.

- Arbejdsmiljøloven kræver, at arbejdet skal være sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og det betyder, at man ikke bliver syg af sit arbejde.

- Når det så forekommer over en længere årrække, er det jo helt tydeligt, at det er en arbejdsgiver, der ikke har levet op til sine forpligtelser til at beskytte medarbejderne, siger Peter Hasle fra Aalborg Universitet.

Siemens Wind Power fortæller til DR Nyheder, at man selv finder situationen uacceptabel.

- 64 folk, der kommer til skade under arbejde hos os, er 64 for meget. Det skal vi ikke have. Vi arbejder meget med det, og det skal ned på nul.

- Vi lever ikke op til vores ansvar, før det tal er nul. Det kan ikke gradbøjes, det skal det være. Folk skal komme lige så godt hjem fra arbejde, som de tager derhen, siger Rasmus Windfeld, pressechef hos Siemens Wind Power, til DR Nyheder.

Siemens Wind Power har dog ikke umiddelbart tænkt sig at igangsætte flere tiltag, end selskabet allerede har for at forhindre, at flere bliver syge.

- I og med at Siemens ikke erkender, at de skal gøre mere, end virksomheden allerede gør. Og i og med, at der stadig forekommer sygdomstilfælde, så siger Siemens Wind Power i virkeligheden, at virksomheden vil fortsætte med at bryde loven, siger Peter Hasle.