Ansatte for dårlige til fremmedsprog

Virksomheder taber ordrer i udlandet, fordi medarbejderne er for dårlige til fremmedsprog. Engelsk er det vigtigst, men der er også behov for tysk og fransk.

Bonjour. Hello. Gutentag. Eller måske snarere Guten Tag? Det halter med fremmedsprogene i erhvervslivet, og flere virksomheder mener, at de har tabt ordrer på grund af kommunikationsvanskeligheder i udlandet.

En undersøgelse blandt godt 300 virksomheder, lavet af Dansk Industri sammen med Copenhagen Business School, viser, at fire procent har oplevet tab af ordrer på grund af manglende kundskaber i fremmedsprog. Godt otte procent har droppet nye markedsfremstød på grund af sprogproblemerne.

Selv om medarbejdernes sprogkundskaber er i højsædet hos virksomhederne, er det ikke nødvendigvis medarbejdere med en sproglig universitetsuddannelse, der står øverst på virksomhedernes ønskeseddel, siger forskningspolitisk chef i Dansk Industri Charlotte Rønhof.

- De har brug for medarbejdere, som ved siden af deres uddannelse som for eksempel ingeniør eller cand.merc. også kan tale flydende tysk eller fransk, siger Charlotte Rønhof./ritzau/