Annika Herlet undrer sig over lønforskelle: »Vi har samme uddannelse, erfaring og position«

En af grundene til lønforskellene blandt ingeniører kan ifølge Annika Herlet være, at mænd er bedre til at forklare, hvad de er værd. Selv stillede hun krav til lønforhandlingen og havde noget at forhandle med.

26-årige Annika Herlet er diplomingeniør i sundhedsteknologi fra DTU. Hun blev færdig med sin uddannelse i 2017 og fik sin første fastansættelse som R&D ingeniør i februar 2018 hos medicovirksomheden Radiometer, hvor hun arbejder med udvikling af nye produkter til hospitaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

26-årige Annika Herlet er diplomingeniør i sundhedsteknologi fra DTU. Hun blev færdig med sin uddannelse i 2017 og fik sin første fastansættelse som R&D ingeniør i februar 2018 hos medicovirksomheden Radiometer, hvor hun arbejder med udvikling af nye produkter til hospitaler.

I Radiometer havde hun forinden været først praktikant, så studentermedhjælper og derefter i et halvt års vikariat. Alt sammen i samme afdeling, så hun følte, at hun kendte virksomheden og organisationen og derfor havde noget erfaring at tage med sig til jobsamtalen og lønforhandlingen.

»Da jeg gik til samtalen, følte jeg, at jeg kunne stille krav til lønnen. Jeg syntes, at jeg havde håndteret mine arbejdsopgaver godt, og derfor stillede jeg nogle vilkår og nogle krav til, hvad jeg syntes ville være rimeligt. Jeg havde forberedt mig,« siger hun.

Hun havde også orienteret sig i IDAs lønstatistik, så hun kendte niveauet for sit fag- og ansvarsområde i medicobranchen. Lønsamtalen faldt ud, som hun havde håbet.

»Virksomheden var forberedt på, at de skulle hæve min løn i forhold til min ansættelse i et vikariat, så de imødekom mine krav og gav mig en stigning i lønnen,« siger hun.

Havde noget at forhandle med

Medvirkende til det var ifølge Annika Herlet formentlig, at hun havde et andet job på hånden. Radiometer havde i første omgang tilbudt hende endnu en midlertidig ansættelse, og det havde fået hende til at søge andre job for at få en fast stilling.

»Da jeg havde fået et andet jobtilbud, tog det fart. Der gik kun et par dage, inden jeg blev tilbudt en fastansættelse i Radiometer, så jeg havde noget at forhandle med,« siger hun.

Annika Herlet, R&D ingeniør, Radiometer Medical

»Jeg tror kvinder holder sig lidt tilbage og lægger det mere over til arbejdsgiveren, hvornår de skal stige i løn.«


Lønforskellene mellem kønnene undrer hende.

»Jeg synes, det er mærkeligt, at der er de her forskelle, når vi har samme uddannelse, erfaring og position. En af grundene kan være, at mænd nok er bedre til argumentere for deres sag og forklare, hvad de er værd. De er længere fremme i skoene, når det gælder om at stille krav til lønnen, og bliver belønnet for det. Jeg tror, kvinder holder sig lidt tilbage og lægger det mere over til arbejdsgiveren, hvornår de skal stige i løn,« siger hun.