Anerkendelse får medarbejdere til at knokle

Medarbejdere, der får tak fra chefen i det daglige, er mere villige til at knokle, og det skaber bedre afkast i virksomheden.

Modelfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Virksomheder, der konsekvent husker at anerkende medarbejdernes indsats individuelt, skaber et afkast, der er tre gange bedre end virksomheder, der ikke gør. Anerkendelsen får medarbejderne til at knokle mere.

Det viser en ti-årig undersøgelse blandt 200.000 ledere og medarbejdere fra hele verden, skriver Computerworld.com.

Undersøgelsen er lavet af det amerikanske analysefirma Jackson Organization.

Virksomheder begår ofte den fejl, at de laver en stor fest for medarbejderne eller sender dem på en tur med alt betalt en gang om året, mens de glemmer at sige tak for indsatsen i det daglige, mener Chester Elton, der er ledelsesekspert og forfatter.

Det er vigtigt at gøre anerkendelsen personlig, siger han.

"Gør det personligt. Ledere giver ofte alle medarbejderne billetter til eksempelvis en hockeykamp, fordi de selv godt kan lide det. Men de skal finde ud af, hvad der er vigtigt for den enkelte," siger Chester Elton til Computerworld.com.

En anden typisk fejl, som lederne begår, er at de tror top-medarbejderne får nok anerkendelse. Men de "lever" af det, så det er vigtigt ikke at glemme dem.

"Fakta er, at top-medarbejdere kræver anerkendelse. De samler på det," siger Chester Elton.

Medarbejdere, der sjældent leverer større resultater, skal til gengæld i højere grad coaches, og så have at vide, hvis det har været en god dag og for eksempel belønnes med at par biografbilletter.

"Du hiver dem ikke frem foran resten af kollegerne og siger: "Susan klarede at nå tingene til tiden i denne uge, lad os klappe af hende," siger Chester Elton.

Det har været meget omdiskuteret, om virksomheder skal betale for, at deres medarbejdere kan tage en kæreste eller familien med på forretningsrejser. Chester Elton mener, det er en god idé.

"Hvis du lægger mærke til mig på arbejdspladsen, er det godt. Men hvis du også inddrager min familie, viser du, at værdsætter den tid, jeg bruger på mit job vær fra familien. For nogle år siden skulle jeg lave nogle præsentationer i Kuala Lumpur, og mit arbejde betalte for, at jeg kunne tage min familie med. Jeg brugte otte dage med min familie i Kuala Lumpur. Du vil ikke tro, hvor meget goodwill det medførte fra min side," siger han til Computerworld.com.