Andelen af ledige private stillinger sætter rekord

Ikke siden 2010 har to procent af de private danske job været ubesatte, som de var i fjerde kvartal.

Jobcentrene har det seneste år fået flere job, der skal besættes, mens antallet af ledige er gået den anden vej. Scanpix/Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Det er tilsyneladende lettere at være ledig, end det har været i mange år.

I hvert fald er andelen af ledige job i Danmark på sit højeste, siden Danmarks Statistik begyndte at holde øje med udviklingen.

Hele to procent af det samlede antal stillinger på det private arbejdsmarked stod ubesat i fjerde kvartal sidste år. I faktiske tal drejer det sig om 28.423 job.

Dermed er der seks ledige for hvert ubesat job, og det er én færre end for et år siden.

- Det er positivt, at der bliver flere ledige stillinger. Det har, siden krisen brød ud, været arbejdsgivers marked, men nu er der blevet mere rift om den ledige arbejdskraft.

- Derfor er det vigtigt, at arbejdsgiverne nu også retter blikket hen mod de nyuddannede og de arbejdsløse, som hidtil har haft svært ved at finde arbejde, lyder opfordringen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Arbejdsgiverne er dog i nogle brancher ramt af, at der simpelthen ikke findes kvalificeret arbejdskraft.

Ifølge Dansk Byggeri er det specielt de små bygge- og anlægsvirksomheder med mindre end 10 ansatte, der har svært ved at finde håndværkere.

Her er andelen af ledige stillinger oppe på 2,5 procent.

- Det dokumenterer på den ene side, at fremgangen i byggeriet også mærkes i de små virksomheder, skriver Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri, i en kommentar til tallene.

- Men på den anden side illustrerer det måske også, at der i de mindste virksomheder, ikke mindst i provinsen er begyndende vanskeligheder med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, og at jobopslagene derfor er ubesatte i længere tid.

Ifølge Danmarks Statistik er det særligt informations- og kommunikationsstillinger, der er ramt af manglen på arbejdskraft.

Her er andelen af ledige stillinger oppe på 3,2 procent.

Geografisk er det hovedstadsområdet, hvor manglen på arbejdskraft er størst, idet andelen af ledige stillinger her er 2,2 procent.

/ritzau/