Ambitiøse chefer ude i kulden

Kan chefer blive for ambitiøse i en virksomhed? Meningerne er absolut delte blandt business.dks læsere, der har deltaget i Ugens Dilemma.

En personlighedstest har vist, hvad du allerede godt selv vidste – du er parat til at gå langt for at nå dine ambitioner. Nu har dine ledelseskolleger set testen og er begyndt at tage afstand fra dig. Sådan lød Ugens Dilemma på Business.dk i fredags.

Læserne er meget delte i forhold til, hvordan situationen skal reddes. Noget tyder på, at ledelsesgruppen fungerer meget dårligt, at topchefen ikke har taget affære tids nok, og måske er det simpelthen slet ikke muligt at få rettet op på tingene, siger ledelsesrådgiver i Ledernes Hovedorganisation, Helle Bruun Madsen. Hun ville vælge at tale med både sine kolleger og chefen om problemet.

”Jeg ville tage tyren ved hornene og selv tale med mine lederkolleger og også direktøren. Jeg ved ikke, hvordan denne direktør er, men det lyder som om, han har svigtet i forhold til sit ansvar, så derfor ville jeg selv tage fat. Sket er jo sket – men om det kan reddes, ved jeg ikke,” siger Helle Bruun Madsen.

Flere af læserne i debatten er imidlertid inde på, at det at være en ambitiøs leder, kan være et dårligt tegn.

”Hvis jeg virkelig tænkte som personen i dette eksempel ("er jeg mon så cool, at de andre føler sig truet?") skulle jeg fyres eller indkaldes til en alvorlig samtale. Selvfølgelig er nummer 4 den bedste løsning - så kan man komme videre med det, det handler om: arbejde og produktion. Ansæt aldrig folk, der taler om "ambitioner", se på, hvad de faktisk har potentiale for,” skriver en af læserne.

En anden siger dog:

”Som en hver anden problemstilling på en arbejdsplads skal eventuelle problemer tales igennem med det samme. At dæmpe egne ambitioner lyder i mine øre som en forkert beslutning; for dig selv men også for firmaet.”

Personlighedstest bør ikke deles
Det er Ledernes Hovedorganisation, der hver uge laver Ugens Dilemma for Business.dk på baggrund af de henvendelser, organisationen får hver uge fra sine medlemmer. Helle Bruun Madsen håber dog ikke, det er almindeligt, at en ledergruppe skal diskutere hinandens tests.

”Det er ikke en god idé medmindre, de er 100 pct. enige om det i ledergruppen. Det skal ikke være noget, man får trukket ned over hovedet, da det er noget meget følsomt og personligt. Personligt ville jeg bruge sådan en test til at se på, hvordan jeg er som leder, og hvad jeg skal være opmærksom på,” siger Helle Bruun Madsen.